Kiedy jeść śniadanie? Co najlepiej jeść na śniadanie? Zapytaliśmy o to dietetyka
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzCo na Å›niadanie? Jedni jedzÄ… czekoladowe pÅ‚atki Å›niadaniowe, drudzy parówki z biaÅ‚Ä… buÅ‚kÄ…, a jeszcze inni na pusty żoÅ‚Ä…dek pijÄ… czarnÄ… kawÄ™. Tylko niewielka liczba osób poważnie traktuje Å›niadanie. Szkoda, ponieważ to najważniejszy posiÅ‚ek. To, co zjemy, bÄ™dzie miaÅ‚o wpÅ‚yw na caÅ‚y nadchodzÄ…cy dzieÅ„. A o których godzinach jeść? Czy to prawda, że Å›niadanie należy zjeść zaraz po wstaniu z łóżka? Sprawdź, kiedy jeść Å›niadanie.
Wszyscy zapewne pamiętamy czasy, gdy byliśmy dziećmi, a mama poważnym tonem oznajmiała, że bez śniadania nie będziemy mogli się iść bawić. "Nie będziesz miała siły" - mówiła moja. I tak jak i inne mamy miała rację. Śniadanie jest bardzo ważne.
— Zgadzam siÄ™. Jest najważniejszym posiÅ‚kiem w ciÄ…gu dnia. To, co zjemy z rana, bÄ™dzie miaÅ‚o wpÅ‚yw na to, jak bÄ™dzie funkcjonowaÅ‚ nasz organizm – mówi Joanna SkaÅ‚ecka, dietetyk i autorka strony "Trenerka Zdrowej Diety".
Podstawa dnia
Mamy wiele opcji śniadań. Możemy przygotować je na słodko (np. drożdżówka) lub słono (np. jajecznica) Co najlepiej jeść na śniadanie?
— Badania pokazujÄ…, że spożywanie Å›niadaÅ„ bogatych w biaÅ‚ko i tÅ‚uszcze sprawia, że nasz poziom cukru we krwi utrzymuje siÄ™ na staÅ‚ym poziomie. Nie doÅ›wiadczamy skoku (i szybkiego spadku) cukru, jak po wÄ™glowodanowym Å›niadaniu. BiaÅ‚ko wchÅ‚ania siÄ™ powoli i stabilnie. Gwarantuje nam uczucie sytoÅ›ci. TÅ‚uszcze dostarczÄ… nam natomiast niezbÄ™dnej energii oraz pozwolÄ… utrzymać stabilny poziom cukru przez dÅ‚ugi czas – tÅ‚umaczy ekspertka.
Znaczne zmniejszenie ilości węglowodanów z pierwszego posiłku uwrażliwia więc nas na działanie insuliny. Tym samym obniża się ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Pierwszy posiłek po nocy powoduje największy wyrzut insuliny.
— Oznacza to, że jeÅ›li na Å›niadanie zjemy sporÄ… porcjÄ™ wÄ™glowodanów, a zwÅ‚aszcza cukrów prostych ukrytych w owocach (zarówno tych Å›wieżych, jak i suszonych), zagwarantujemy sobie spory skok cukru we krwi. A nagÅ‚e skoki cukru prowadzÄ… m.in. do szybkiego, ponownego uczucia gÅ‚odu. Najczęściej na coÅ› zawierajÄ…cego cukier – tÅ‚umaczy dietetyczka.
Pomimo tej wiedzy, często i tak wybieramy słodkie śniadania rodem z Francji. A to właśnie rano poziom insuliny jest najwyższy. Nie ma potrzeby podnosić go jeszcze bardziej węglowodanowymi posiłkami. Znacznie lepiej pozostawić sobie owoce na drugie śniadanie.
Kiedy jeść?
Zastanawiacie się pewnie, kiedy powinno się jeść albo o której powinno się jeść śniadanie.
— Dla wiÄ™kszoÅ›ci z nas najlepszym czasem na zjedzenie Å›niadania bÄ™dzie ten do ok. godziny po przebudzeniu. Wtedy, po okresie caÅ‚onocnego postu, rezerwy energetyczne pochodzÄ…ce z trawionego pokarmu sÄ… już wyczerpane – tÅ‚umaczy dietetyk.
Ekspertka dodaje, by śniadanie poprzedzić szklanką wody. Najlepiej wypić ją do 15 minut po przebudzeniu.
— CzÄ™stym bÅ‚Ä™dem jest też przestrzeganie popularnej zasady, iż Å›niadanie należy spożyć do godziny 10:00 (podobnie jak i kolacji do 18:00). PamiÄ™tajmy, że do odżywiania należy podchodzić bardzo indywidualnie. PrzykÅ‚adowo dla osoby, która wstaje o godzinie 5:00, spożycie Å›niadania dopiero aż po piÄ™ciu godzinach jest zdecydowanie zÅ‚ym rozwiÄ…zaniem. Nasz organizm jak samochód potrzebuje paliwa do funkcjonowania — dodaje ekspertka.
Nie tylko więc omijanie śniadania jest błędem, ale i zbyt późne jego spożywanie.
Co jeść?
Jajka są jednym z najcenniejszych produktów w naszej lodówce. Warto więc spożywać je na śniadanie. Co jednak, jeśli jajecznica, jajko na miękko i na twardo już nam się przejadło?
— Możemy przygotować sobie np. omleta na bazie jajek i mÄ…ki kokosowej z dodatkiem masÅ‚a orzechowego. To Å›wietne, zdrowe i sycÄ…ce na wiele godzin poÅ‚Ä…czenie. PamiÄ™tajmy jednak, by nie przesadzać z iloÅ›ciÄ… – dwie Å‚yżki masÅ‚a orzechowego to zdecydowanie wystarczajÄ…ca ilość, dajÄ…ca nam ok. 190 kcal. Uważajmy również na rodzaj masÅ‚a orzechowego. Najlepsze jest oczywiÅ›cie to o skÅ‚adzie 100 proc. orzechów. BezwzglÄ™dnie unikajmy tych z dodatkami takimi jak: utwardzone tÅ‚uszcze czy syrop glukozowy-fruktozowy – dodaje ekspertka
Oto co jeszcze warto jeść na śniadanie:
- ryby (np. makrela, pstrąg, tuńczyk, łosoś),
- awokado (ma niski indeks glikemiczny i sporo zdrowych tłuszczy),
- orzechy, pestki, nasiona chia, masło orzechowe,
- omlety z mąki kokosowej, ryżowej, orzechowej,
- mleko kokosowe lub migdałowe,
- nabiał,
- owoce leśne: maliny, jagody, borówki (mają niski indeks glikemiczny).
- Śniadania białkowo-tłuszczowe to przede wszystkim świetne rozwiązanie dla osób borykających się z problemem insulinooporności, cukrzycą, dla kobiet z PCOS czy dla osób walczących z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Taki posiłek ogranicza wyrzuty insuliny – wymienia dietetyk.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze