Co się stanie z twoim ciałem, jeśli codziennie będziesz jeść olej kokosowy?
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuOlej kokosowy ma pozytywny wpływ na zdrowie, a stosowany zewnętrznie również na kondycję skóry i włosów. Zawiera witaminy (C, E i z grupy B), składniki mineralne (potas, wapń i magnez) oraz kwasy tłuszczowe. Uważany jest za jeden z najbardziej wartościowych tłuszczów roślinnych na świecie. Należy do grona superfood. Możemy go stosować jako alternatywę dla masła i margaryny (smarować nim chleb), dodawać go do kawy (osoby na diecie odchudzającej piją kuloodporną kawę z dodatkiem oleju kokosowego i masła).Pamiętajmy, by wybrać ten nierafinowany — jest tłoczony na zimno, więc zachowuje swoje prozdrowotne właściwości. Jakie zmiany zaobserwujemy, jedząc z umiarem olej kokosowy? Co się stanie, jeśli na stałe włączymy go do naszej diety?
Ten artykuł ma 4 strony:
Nie zachorujesz na grypę
Olej kokosowy może być stosowany w profilaktyce takich schorzeń jak grypa czy przeziębienie. Jego działanie porównuje się bowiem do antybiotyku. W składzie oleju kokosowego znajduje się kwas laurowy, który zwalcza wirusy, bakterie i grzyby odpowiedzialne za rozwój choroby. Tłuszcz ten wspiera więc układ odpornościowy.
Ten kwas sprawia też, że możemy pozbyć się próchnicy i infekcji jamy ustnej. To wynik zahamowania rozwoju szkodliwych bakterii, które są odpowiedzialne za rozwój tych schorzeń. Pozytywny wpływ oleju kokosowego na zdrowie zębów udowodnili naukowcy z Athlone Institute of Technology (AIT) w Irlandii.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze