Co się stanie z twoim ciałem, jeśli codziennie będziesz jeść olej kokosowy?
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuOlej kokosowy ma pozytywny wpływ na zdrowie, a stosowany zewnętrznie również na kondycję skóry i włosów. Zawiera witaminy (C, E i z grupy B), składniki mineralne (potas, wapń i magnez) oraz kwasy tłuszczowe. Uważany jest za jeden z najbardziej wartościowych tłuszczów roślinnych na świecie. Należy do grona superfood. Możemy go stosować jako alternatywę dla masła i margaryny (smarować nim chleb), dodawać go do kawy (osoby na diecie odchudzającej piją kuloodporną kawę z dodatkiem oleju kokosowego i masła).Pamiętajmy, by wybrać ten nierafinowany — jest tłoczony na zimno, więc zachowuje swoje prozdrowotne właściwości. Jakie zmiany zaobserwujemy, jedząc z umiarem olej kokosowy? Co się stanie, jeśli na stałe włączymy go do naszej diety?
Ten artykuł ma 4 strony:
Poprawisz pracę mózgu
Olej kokosowy pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu i poprawia pamięć. Tym samym znajduje zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i Parkinsona (spowalnia je lub hamuje).
Jak wynika z badań naukowców opublikowanych na łamach “Neurobiology of Aging” obecne w jego składzie trójglicerydy średniołańcuchowe przyczyniają się do poprawy stanu zdrowia chorych na Alzheimera. Zwiększają one stężenie ciał ketonowych w mózgu, które dostarczają mu energii. Wskutek choroby organ ten nie jest w stanie do tego celu wykorzystywać glukozę. W rezultacie następuje poprawa funkcji poznawczych.
Jak twierdzi dr Mary Newport, dwie łyżeczki oleju kokosowego rano i wieczorem zatrzymały, a nawet lekko cofnęły objawy choroby Alzheimera u jej męża. Po 2 tygodniach kuracji mężczyzna odzyskał witalność, po roku — rozpoznawał ludzi, nie miał też problemów z wykonywaniem codziennych czynności.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze