Sprawdzamy skład zdrowych chipsów. Kupisz je w wielu sklepach
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuCo skrywają w sobie paczki zdrowych chipsów? Wysokobiałkowe chipsy o smaku zielonej cebulki i sera, suszone chipsy z topinambura oraz marchwi z curry i kurkumą, chipsy z soczewicy o smaku pomidora z bazylią, suszone chipsy z ziemniaka o smaku bekonu czy takie ze słodkiego ziemniaka z czosnkiem i jarmużem - wybraliśmy pięć paczek zdrowych tych smacznych przekąsek. Czym różnią się od zwykłych chipsów? Producenci piszą, że są niesmażone, niepieczone, nieprażone i bez substancji konserwujących. Niektóre mogą być spożywane przez wegan. Wszystkie polecane są dla osób na diecie. Czy ich skład jest zdrowy? Prześwietliliśmy go wraz z dietetykiem Joanną Stachowicz-Skałecką, autorką strony "Trenerka Zdrowej Diety".
Ten artykuł ma 6 stron:
Chęć na przekąski
Przyznajmy sami przed sobą — na pewno każdy z nas kilka razy w miesiącu ma ochotę na zjedzenie czegoś niezdrowego, o charakterystycznym słonym smaku. Porcja najbardziej popularnych chipsów, które znajdziemy w każdym supermarkecie wynosi 516 kcal. A jak wiemy, często na kilku garściach się nie kończy.
Może więc warto przerzucić się na coś zdrowszego? Prześwietlone przez nas składy nie są złe. Potwierdza to dietetyk. Raz na jakiś czas, jeżeli poczujemy ochotę na chipsy, wybierzmy tę zdrowszą wersję.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze