Sprawdzamy skład zdrowych chipsów. Kupisz je w wielu sklepach
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuCo skrywają w sobie paczki zdrowych chipsów? Wysokobiałkowe chipsy o smaku zielonej cebulki i sera, suszone chipsy z topinambura oraz marchwi z curry i kurkumą, chipsy z soczewicy o smaku pomidora z bazylią, suszone chipsy z ziemniaka o smaku bekonu czy takie ze słodkiego ziemniaka z czosnkiem i jarmużem - wybraliśmy pięć paczek zdrowych tych smacznych przekąsek. Czym różnią się od zwykłych chipsów? Producenci piszą, że są niesmażone, niepieczone, nieprażone i bez substancji konserwujących. Niektóre mogą być spożywane przez wegan. Wszystkie polecane są dla osób na diecie. Czy ich skład jest zdrowy? Prześwietliliśmy go wraz z dietetykiem Joanną Stachowicz-Skałecką, autorką strony "Trenerka Zdrowej Diety".
Ten artykuł ma 6 stron:
Chipsy z mąki z soczewicy
Ostatnie chipsy, jakie sprawdziliśmy, pochodzą z mąki z soczewicy. Mają smak pomidora z bazylią i mogą być spożywane przez wegan. Porcja to ok. 186 kcal.
- Dla zdrowia naszych dzieci i osób starszych warto unikać potencjalnie niebezpiecznych lub do końca nie przebadanych dodatków. Do nich zaliczyłabym dekstrozę. Należy ona do cukrów prostych, której działanie podobne jest do glukozy — tłumaczy dietetyk.
Dodaje, że w przypadku nadmiernego spożycia, zwłaszcza u dzieci, może wywoływać bóle głowy i nadpobudliwość.
— Pamiętajmy, że dodatek dekstrozy znajdziemy nawet w herbatkach dla dzieci. Całkowite dzienne spożycie tego związku może być więc naprawdę wysokie. Jestem zdania, o ile jest to możliwe, by jednak eliminować ilość dekstrozy z dziennego menu — wyjaśnia.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze