7 naturalnych sproszkowanych substancji dobrych dla jelit. Herbata na jelita
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuWzdęcia, zaparcia, uczucie pełności w brzuchu - z tymi objawami zmagamy się obecnie bardzo często. Powody są różne: dieta bogata w przetworzone produkty, siedzący tryb życia, brak warzyw i owoców w diecie. Problemy układu pokarmowego mogą być także spowodowane poważniejszymi zaburzeniami - nietolerancją glutenu, zespołem jelita drażliwego, a nawet nowotworami.
Ten artykuł ma 4 strony:
Camu camu
Dobry wpływ na pracę jelit mają także sproszkowane owoce jagód camu camu. To źródło witaminy C — jedna ich porcja zawiera jej 60 razy więcej niż jedna pomarańcza. Camu camu wykazują także właściwości antywirusowe. Wspierają proces leczenia wielu infekcji: od przeziębienia po mononukleozę.
W jagodach znajduje się także seryna — aminokwas niezbędny w procesie trawienia. Napój ze sproszkowanych camu camu nie tylko oczyszcza jelita, ale i wspiera odchudzanie.
Zobacz też: Mikstura oczyszczająca jelita
Liście moringa
Moringa to drzewo rosnące na Hawajach, którego gałęzie wyglądają jak cienkie pałeczki z nasionami na ich końcach. Nazywane jest drzewem chrzanowym — i tak też smakuje. Właśnie dlatego jego strąki, korzenie i liście można jeść. Z nasion wyciska się także olej.
Proszek z liści Moringa jest pełen zdrowego białka. Zawiera aminokwasy niezbędne do prawidłowej pracy układu trawiennego. Pomaga w leczeniu biegunek, czerwonki czy przy zapaleniu jelita grubego. Najlepsze efekty przynosi picie napoju dwa-trzy razy dziennie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze