Oto 5 bomb kalorycznych, które hamują twój metabolizm. Lepiej wyrzuć je ze swojego jadłospisu!
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzW procesie odchudzania istotną sprawą jest metabolizm. Im większy, tym lepiej ciało radzi sobie ze zrzucaniem zbędnych kilogramów. Niestety, nie wszyscy mają szczęście posiadać dużą wydolność metaboliczną, ponieważ każdy organizm jest inny. Do tego dochodzą zmiany hormonalne i choroby, które także mogą negatywnie na niego wpływać. Podstawowe drogi zwiększenia metabolizmu to przyjmowanie kalorii ze zdrowej żywności, aktywność fizyczna i jedzenie schematyczne (np. jeden posiłek co trzy godziny).
Ten artykuł ma 4 strony:
Frytki
Frytki są często smażone w olejach uwodornionych, które obciążają je tłuszczami trans. Badania opublikowane w czasopiśmie "American Journal of Clinical Nutrition" pozytywnie powiązały spożycie smażonych potraw ze zwiększonym ryzykiem otyłości w obrębie brzucha i ogólnego przyrostu masy ciała u dorosłych.
Mrożone jedzenie
Mimo iż mrożone jedzenie ma mniej kalorii i tłuszczu, to „nadrabia” to za pomocą spowalniających metabolizm składników. Aby zrekompensować brak smaku, wiele mrożonych posiłków bombardowanych jest cukrem, solą i tłuszczami trans w postaci uwodornionych olejów.
Opakowania w jakich przechowywane są te produkty, są tak samo szkodliwe: wiele pojemników, w których przetrzymywana jest zamrożona żywność jest naładowanych BPA — chemikaliami stosowanymi przy produkcji plastiku, które powiązano już z zaburzeniami metabolicznymi i przyrostem masy ciała.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze