Płatki kokosowe na sześć sposobów. Płatki kokosowe - właściwości
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuZapach świeżego kokosa zazwyczaj przywodzi nam na myśl wakacje w tropikach. Nic dziwnego, że owoc ten jest często wykorzystywany przy produkcji perfum. Ale nie tylko! Czy wiesz, że jedzenie kokosa jest jedną z najlepszych rzeczy, jakie możesz zrobić dla swojego ciała? Płatki kokosowe nie tylko wspaniale smakują, ale też mają wiele pozytywnych właściwości!
Kokos zawiera w sobie dużo błonnika i przeciwutleniaczy oraz kwasy tłuszczowe, które sprzyjają utracie wagi, więc jeśli chcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów, śmiało możesz dodać go do swoich dań.
Dostępne w sklepach z ekologiczną żywnością płatki kokosowe, są świetnym sposobem na zapewnienie niepowtarzalnego smaku wielu potrawom. Oto sześć sposobów na wykorzystanie niesłodzonych płatków kokosowych w swojej kuchni!
Płatki kokosowe — przepisy
Kokosowy shake
Przygotowanie kokosowego shake'a z płatkami kokosowymi to świetny sposób na zdrową, bezalkoholową wersję swojego ulubionego drinka. Jak go zrobić? Weź 60 ml niesłodzonego mleka kokosowego, pół szklanki świeżych kawałków ananasa, 180 ml wody, pokruszony lód i kilka kropli ekstraktu kokosowego. Całość zmiksuj w blenderze i posyp płatkami kokosa.
Czy wiesz, że płatki kokosa są dosyć kaloryczne? ¼ filiżanki niesłodzonych płatów kokosowych, czyli 15 gramów, zawiera od 100 do 110 kalorii. Płatki kokosowe są skoncentrowanym źródłem kalorii, co oznacza, że mają one dużą zawartość kalorii w porównaniu z ich porcją.
Kurczak lub ryba w kokosowej panierce
Zamiast przygotowywać kurczaka lub rybę tradycyjnie, czyli w bułce tartej, spróbuj obtoczyć je w mące kokosowej i płatkach kokosowych. Ten prosty trik sprawi, że twoje danie będzie chrupiące na zewnątrz i subtelnie słodkie w środku.
Poza tym, danie to jest bardzo łatwe do przygotowania. Na pewno zrobisz dzięki niemu piorunujące wrażenie na swoich gościach. Czy płatki kokosowe są bogate w węglowodany i białko? Płatki kokosowe zawierają małą ilość węglowodanów i białka. Porcja niesłodzonych płatków dostarcza naszemu organizmowi 4 gramy węglowodanów i 1 gram białka.
Prażone płatki kokosowe
Jeśli szukasz czegoś smacznego i niebanalnego, upraż płatki kokosowe na blaszce lub patelni. Mieszaj je bardzo delikatnie, aż się lekko zbrązowią. Na koniec, możesz posypać je cynamonem i szczyptą soli. Całość wymieszaj, gdy jest jeszcze ciepła, żeby dokładnie rozprowadzić przyprawy.
Wiedz, że płatki kokosowe nie są znaczącym źródłem witamin i minerałów i pokrywają zaledwie 2 procent dziennej wartości żelaza i 3 procent dziennej wartości dla fosforu (w porcji równiej ¼ szklanki).
Owsianka z płatkami kokosowymi
Zanim udasz się do pracy, zjedz pyszne, pełnowartościowe śniadanie, które pozwoli ci zdrowo rozpocząć swój dzień — owsiankę z płatkami kokosowymi. Wystarczy dodać tuż przed zakończeniem gotowania i wymieszać. Ten prosty trik na zawsze zmieni twój sposób myślenia o płatkach owsianych.
Ciekawostka — spożywane niesłodzonych płatków kokosowych z jedzeniem żywności bogatej w witaminę C, takiej jak np. truskawki, może pomóc wchłonąć więcej żelaza z płatków.
Ryż z kokosami
Jeśli przygotowujesz kolację w stylu azjatyckim, podkręć smak swojego ryżu, dodając do niego kawałki kokosa. Pamiętaj, że najwięcej właściwości zdrowotnych ma ryż brązowy. Możesz też dodać płatki kokosowe do komosy ryżowej, aby uzyskać ten sam smak i równie korzystny efekt zdrowotny.
Ważne! Aby utrzymać kontrolę spożycia kalorii podczas jedzenia żywności o dużej liczbie kalorii, takiej jak niesłodzone płatki kokosowe, odmierz niewielką część i odłóż resztę na kolejny dzień.
Warzywa duszone w płatkach kokosowych
Jeśli używasz podczas gotowania płatków kokosowych, nie musisz już używać oleju. Wlej trochę wody lub bulionu z warzyw na patelnię i gotuj na wolnym ogniu. Kiedy całość zacznie bulgotać, dodaj warzywa (np. zielona fasola, szparagi, brokuły) i zagotuj. Na koniec dodaj pół kubka płatków kokosa i dobrze wymieszaj.
Sposobów na wykorzystanie płatków kokosowych, jest naprawdę mnóstwo. Nie muszą być one stosowane jedynie jako dodatek do deserów. W kwestii tej warto jest eksperymentować!
Jaki jest wasz ulubiony sposób na użycie płatków kokosowych? A może po prostu wolicie zjadać je na surowo?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze