Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę? Czerwona kapusta - odchudzanie
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuCzy czerwona kapusta jest zdrowa? To pytanie retoryczne. Jest bogata w witaminy i minerały, chroni przed nowotworami, wzmacnia kości, leczy rany, a do tego odmładza skórę. Zazwyczaj jemy ją jako smaczny dodatek do obiadu w postaci surówki. Jednak nie do końca znamy jej zdrowotne właściwości. Poznaj powody, dla których warto jeść to warzywo. Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę?
Czerwona kapusta — właściwości
Dobra na odchudzanie
Czerwona kapusta jest niskokaloryczna, powinny więc docenić ją osoby, które dbają o linię. Sprawdzi się w diecie tych, którym zależy na zgubieniu zbędnych kilogramów. Kapusta czerwona zawiera tylko 28 kcal w 100 g!
Dobry wzrok, piękna skóra, mocne włosy
Chcesz mieć lepszy wzrok? Jedz jak najwięcej czerwonej kapusty. Dlaczego? Zawiera luteinę oraz zeaksantynę. Dwa elementy, które są naturalną ochroną przed słońcem. Przeciwdziałają szkodliwemu działaniu promieni UV, które mogą się dostać do siatkówki. W ten sposób chronią nasz wzrok.
Kapusta czerwona (zwana też modrą) jest dobrym źródłem sodu, potasu, magnezu oraz siarki. Ten ostatni składnik wpływa korzystnie na kondycję skóry, paznokci i włosów.
System odpornościowy i nerwowy
Nasze babcie znały lecznicze właściwości kapusty i doskonale wiedziały, że najlepszym sposobem na zwiększenie odporności jest włączenie jej do codziennej diety.
Warzywo zawiera wiele prozdrowotnych składników. Witamina C wspomaga nasze zdrowie (a jest jej tyle samo, co w niewielkiej cytrynie), zszargane nerwy ukoi witamina B. A dobre samopoczucie będziemy mieli dzięki witaminie E.
Czerwona kapusta — właściwości przeciwbólowe
Kapustę warto nie tylko jeść, ale również przykładać na obolałe miejsca na ciele. Stosowane zewnętrznie leczą zapalenie oskrzeli, katar, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, opryszczkę, trądzik, odmrożenia, oparzenia, stłuczenia.
Okłady ze świeżych liści kapusty mają tak mocne działanie, że czasami wywołują zaostrzenie objawów. Taka reakcja jest objawem odtruwania i regeneracji leczonych tkanek. Im świeższe liście, tym skuteczniejsze działanie okładów.
Kapustę przed użyciem myjemy, suszymy. Następnie rozgniatamy liście wałkiem do ciasta na stolnicy aż do pojawienia się soku — wtedy liść jest gotowy do zrobienia kompresu. Przykładamy go do chorego miejsca i bandażujemy je.
Zobacz też: Zdrowe produkty spożywcze o działaniu anti-aging
Eliksir młodości
Kto chce się cieszyć przez długie lata młodym wyglądem, powinien włączyć do codziennego menu czerwoną kapustę. Sok z tego warzywa posiada dużo antyoksydantów. A jak wiemy, przeciwutleniacze walczą z wolnymi rodnikami.
U młodego i zdrowego człowieka organizm sam zwalcza wodne rodniki, jednak z biegiem lat mechanizmy obronne stają się mniej skuteczne, a wolnych rodników zaczyna przybywać. Wzrost może nastąpić na skutek stresu, sprzyja mu też nadmierne opalanie, zanieczyszczenie środowiska lub palenie papierosów. W efekcie starzejemy się szybciej.
Zawarte w czerwonej kapuście witaminy C, E i A działają nawilżająco na skórę i dodają jej blasku.
Zdrowe kości
Podstawowym składnikiem kości jest wapń. Jednak bez witaminy K szkielet nie byłby w stanie unieść naszego ciała.
Naukowcy dowodzą, że 99 proc. tego cennego minerału znajduje się w kościach. Jeżeli chcesz wzmocnić układ kostny, jak najczęściej sięgaj po czerwoną kapustę.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze