Zalety wody bakłażanowej. Zrób samodzielnie w domu
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuKiedyś z powodu ciemnej barwy uważano je za trujące. Dzisiaj są w większości naszych kuchni. Bakłażany mają wiele właściwości prozdrowotnych. Możemy z nich też przygotować smaczną i zdrową wodę. To cenne źródło witamin i składników mineralnych.
Na cholesterol i bóle stawów
Woda bakłażanowa wykazuje pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Z badań Agriculture Department w USA wynika, że za wszystko odpowiada kwas chlorogenowy.
To przeciwutleniacz, który nie tylko hamuje działanie szkodliwych wolnych rodników, ale i obniża poziom LDL. Zdaniem naukowców płyn poprawi krążenie krwi i zapobiegnie gromadzeniu się tłuszczu na ściankach naczyń krwionośnych.
Woda bakłażanowa polecana jest także osobom zmagającym się z bólami stawów. Zawarty w warzywach kwas chlorogenowy zmniejsza stany zapalne oraz niweluje infekcje rozwijające się w organizmie.
Bakłażany to też źródło witamin A, C, E i z grupy B oraz składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza i fosforu. Warzywa skrywają w sobie kwas foliowy i błonnik.
Odchudza!
Z zalet wody bakłażanowej powinny także korzystać osoby na diecie. Za gorzki smak warzyw odpowiadają bowiem związki lecznicze wykazujące wiele korzystnych, odchudzających właściwości. Oczyszczają nasz organizm z toksyn i wspierają pracę wątroby. W rezultacie z okolic talii znikają kolejne centymetry, a my czujemy się lżejsi.
Woda z bakłażanów dzięki przyspieszeniu procesu trawienia tłuszczów wpływa też na pęcherzyk żółciowy. Warzywa mają niewiele kalorii, są moczopędne i zapobiegają wzdęciom. To również wpływa na zmniejszenie obwodu w talii. Pomaga pozbyć się tkanki tłuszczowej z okolic brzucha.
Jak ją przygotować?
Bakłażana średniej wielkości myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy. W garnku gotujemy litr wody, doprowadzając do wrzenia. Wrzucamy kawałki warzywa i trzymamy na małym ogniu przez 20–25 minut. Gdy warzywa są miękkie, odstawiamy garnek na godzinę, a następnie przecedzamy.
Wodę przelewamy do szklanej butelki, najlepiej ciemnej. Na koniec wyciskamy sok z połówki cytryny i mieszamy. Można też dodać kilka ziarenek soli morskiej. Pierwszą szklankę płynu powinniśmy wypijać na czczo, następne: po obiedzie, po południu i po kolacji. Efekty będą widoczne, gdy kurację będziemy stosować przez tydzień, przynajmniej raz w miesiącu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze