Najdziwniejsze trendy zdrowotne ostatnich lat

Na przestrzeni ostatnich lat wyraźnie zmieniło się nasze podejście do zdrowia i szczupłej sylwetki. Kwestie te zdecydowanie przestały być spychane gdzieś na margines – chcemy być coraz bardziej świadomi tego, co dzieje się z naszym ciałem, pragniemy odnaleźć receptę, która pozwoli utrzymać je w dobrej kondycji jak najdłużej. Pamiętając, że zdrowie idzie w parze z pięknem, staramy się zadbać o nie na wiele sposobów, często popadając przy tym w przesadę. Oto najdziwniejsze trendy, którym ulegliśmy w ciągu ostatnich kilku dekad.
Ten artykuł ma 6 stron:

Naturalnie, a niezdrowo
Zwolennicy surowego mleka kupowanego prosto od właścicieli krów przez lata zachwalali jego antybakteryjne właściwości, twierdząc, że pozytywnie wpływa na odporność, a podawane dzieciom i ciężarnym pomaga zapobiec nietolerancji laktozy. Moda na „prawdziwe” mleko zaczęła jednak stopniowo tracić fanów, kiedy wyszło na jaw, co może ono zawierać.

Zobacz też: Co się stanie z twoim ciałem, gdy zrezygnujesz z nabiału?
Z wydanego w 2009 roku oświadczenia Amerykańskiej Akademii Pediatrycznej wynika, że zawarte w nim bakterie, m.in. E. coli i salmonelli, stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia. Specjaliści z uniwersytetu w Kalifornii przypominali wówczas, że proces pasteryzacji pomaga uniknąć wywołanych nimi zakażeń, a jednocześnie nie pozbawia napoju jego właściwości odżywczych, dlatego nie warto ryzykować.

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:
Najnowsze

Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze