6 przekąsek poniżej 250 kcal - jedzenie do 250 kcal. Co ma 250 kcal?
ALEKSANDRA MIŁOSZ • dawno temuPrzygotowywanie i spożywanie przekąsek między posiłkami może skutecznie zniwelować uczucie głodu i utrzymać metabolizm na stałym poziomie. Niektóre nie spełniają jednak tej roli. Niektórymi się nie nasycisz, inne zaś przepełnią cię tak, że kolejny głód złapie cię późnym wieczorem. Wszyscy wiemy, że stąd już krótka droga do kilku dodatkowych centymetrów w pasie. Jeśli więc nie masz pomysłu na to, co zjeść między głównymi posiłkami lub chcesz zorganizować imprezę, na której podasz niskokaloryczne dania, przedstawiamy 6 przekąsek poniżej 250 kcal, które skutecznie pozbawią głodu twoich gości. Przekąska 250 kcal - oto sześć doskonałych propozycji!
Tost z awokado i pomidorem (200–225 kcal)
Pokrój ¼ awokado w cienkie plasterki i rozłóż na wielozbożowym chlebie z ziarnami. Na taką kanapkę połóż plasterek dużego pomidora i skrop go sokiem z cytryny bądź limonki.
Błonnik i zdrowe roślinne białko z awokado pozwolą ci na długi czas pozbyć się uczucia głodu, a likopen i witamina C z pomidora wspomogą twój układ odpornościowy szczególnie wtedy, gdy wszyscy wkoło kichają.
Tarta ze szpinakiem (160 kcal)
To przepis, którego realizacja zajmie trochę więcej czasu niż przygotowanie kanapki, ale twoi goście będą zachwyceni pomysłem na tartę ze szpinakiem bez mąki. Jej rolę spełni biała fasola z puszki.
Dodajemy do niej 1 jajko, 5 łyżek otrębów, łyżeczkę mielonego lnu, 1 łyżkę oliwy z oliwek i łyżeczkę proszku do pieczenia. Składniki należy wymieszać, ciasto następnie rozwałkować, włożyć do formy i wstawić na 10 minut do piekarnika. W międzyczasie przesmażamy na patelni paczkę szpinaku z ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Farsz wykładamy na upieczone ciasto, a na wierzch kładziemy plastry mozzarelli i zapiekamy przez kolejne 10 minut.
Sałatka z kurczakiem (200 kcal)
To doskonały przepis na "oczyszczenie" lodówki z resztek. Efekt będzie jednak zachwycający. Pierś, która została z upieczonego kurczaka, należy pokroić w kostkę, dodać ½ puszki fasoli (białej lub czerwonej), ½ puszki pomidorów, szklankę liści sałaty lub szpinaku oraz łyżkę migdałów w płatkach.
Tak przygotowane składniki należy zalać sosem przygotowanym z 2 łyżeczek octu balsamicznego, soli, pieprzu i czosnku w proszku.
Hummus z warzywami (150–200 kcal)
Doskonałą propozycją zamiast chipsów będą świeże, chrupiące warzywa z przyrządzonym w domu hummusem. Wystarczy przygotować 250 g ciecierzycy z puszki, 2 ząbki czosnku, zimną wodę, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z połówki cytryny oraz 4 łyżki pasty tahini.
Wszystkie składniki należy zblendować, a następnie przyprawić kuminem i harrisą. Teraz wystarczy tylko pokroić chrupiące warzywa w słupki. Najlepiej sprawdzą się surowe ogórki, seler naciowy, marchewka i papryka.
Owoce z serem (200 kcal)
Zamiast zawijać gruszkę lub melona w tłustą i kaloryczną szynkę parmeńską, lepiej pokrój owoce na ósemki i każdą część zawiń w odtłuszczony ser żółty. Smakiem nie różni się od sera pełnotłustego, a może zawierać nawet kilkadziesiąt procent tłuszczu mniej.
Taka mieszanka białka i węglowodanów zapewni pełny żołądek przez dłuższy czas szczególnie, jeśli wybierzesz gruszkę lub winogrona. To także wygodna przekąska, której zjedzenie nie zakłóci rozmowy twoich gości.
Jogurtowe lody z owocami (200 kcal)
Masz ochotę na słodkie lody? Zamiast nich dzień wcześniej przygotuj lody w wersji fit. Wystarczy, że szklankę świeżych owoców, takich jak borówki, truskawki czy maliny, niezbyt dokładnie zblendujesz i wymieszasz z dwoma szklankami jogurtu greckiego.
Jeśli uznasz, że przysmak jest dla ciebie za mało słodki, zamiast po cukier sięgnij po łyżeczkę miodu. Teraz wystarczy przelać masę do foremek, zamrozić, a po kilku godzinach cieszyć się pysznymi lodami.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze