Uważaj na warzywne chipsy! To prawdziwa bomba kaloryczna

Chipsy, popcorn i inne słone przekąski to przeżytek. Dietetycy i trenerzy personali przekonali nas, że jeżeli chcemy żyć zdrowo i być fit, powinniśmy raz na zawsze wyrzucić je z kuchennych szafek. Po co więc sięgać gdy nadejdzie nas ochota na szybką przekąskę? Alternatywą okazują się być chipsy z buraka, marchewki, pasternaku czy batatów. Jednak uwaga! Okazuje się, że mogą mieć więcej cukru niż czekoladowe pralinki!

Domowe chipsy

Domowe chipsy (123rf)

Złudna wersja fit

Stoisz w sklepie przed regałem z przekąskami. Na górnej półce piętrzą się paczki z pysznymi chipsami ziemniaczanymi o kilkunastu smakach. Na dolnej zaś paczki wypełnione chipsami z marchewki i buraka. Myślisz sobie, że te pierwsze na długo pozostaną w twoim organizmie w formie tłuszczyku na brzuchu lub udach. Niechętnie więc sięgasz po te zdrowsze – jak ci się wydaje – przekąski. Czy słusznie? Niekoniecznie.

Cukier krzepi?

Paczka warzywnych chipsów może zawierać równowartość nawet 8 łyżeczek cukru – to więcej niż w niejednej tabliczce czekolady. Jak to możliwe? Warzywa korzeniowe, z których przygotowywane są chipsy zawierają duże ilości kalorycznych cukrów naturalnych, które są paliwem dla rosnącego w naszym organizmie tłuszczu. Na domiar złego niektórzy producenci dosładzają je cukrem, melasą, miodem bądź syropem klonowym.

Zobacz też: 5 zaskakujących produktów, w których ukrywa się cukier!

Jednak cukier to niejedyny problem wegetariańskich chipsów. Wiele z nich przygotowywanych jest za pomocą głębokiego smażenia, a nie jak można by przypuszczać, suszenia. Oznacza to, że oprócz cukru warzywne chipsy zawierają też ogromne ilości tłuszczu. Problem polega jednak na tym, że o ile olej słonecznikowy widnieje na liście składników, o tyle po cukrze nie ma tam śladu. Tymczasem nawet jeśli chipsy nie są dodatkowo dosładzanie, naturalny cukier sprawia, że w 100g tej przekąski może on stanowić nawet 25–30 proc. Jednocześnie tłuszcz stanowi ok. 20 proc. całej paczki. Dla porównania w 100g solonych chipsów ziemniaczanych znajduje się 0,5g cukru i 30g tłuszczu.

Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć

Zrób to sam!

Co więc zrobić gdy ochota na słoną przekąskę nie mija, ale chcesz mieć czyste sumienie, że nie trujesz swojego organizmu? Możesz na przykład szukać chipsów warzywnych niesmażonych, ale suszonych. Co prawda są dużo droższe, ale też dużo zdrowsze. Jeśli natomiast chcesz mieć pewność, że chipsy będą nie tylko smaczne, ale też nie zrujnują twojego portfela, to zrób je samodzielnie. Przygotuj:

  • 3 buraki,
  • 4 marchewki,
  • sól,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
  • papier do pieczenia.

Warzywa pokrój na cienkie plasterki, skrop oliwą, posól i wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 130 st. C przy uchylonych drzwiczkach przez 30 minut. Pamiętaj, aby kontrolować pieczenie, ponieważ w zależności od grubości plasterków będą piec się dłużej lub krócej. Po upieczeniu wyjmij i ostudź – dopiero wtedy staną się chrupiące.

Jeśli jednak warzywa korzeniowe nie należą do twoich ulubionych, wypróbuj chipsy z jarmużu. Przygotuj:

  • 4 liście jarmużu (oderwij od nich twarde łodyżki),
  • 2 łyżki oliwy bądź oleju,
  • sól,
  • słodką paprykę w proszku.

Piekarnik rozgrzej do 150 st. C. Liście porwij na mniejsze kawałki, wymieszaj z olejem, solą i papryką. Piecz przez 3–5 minut do momentu, aż będą chrupiące.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami Przepisy na zdrowe smoothies z typowo jesiennych produktów Powidła śliwkowe Tańsze alternatywy dla superproduktów Sernik z dyni na owsianym spodzie z musem śliwkowo-żurawinowym 6 przekąsek, po które możesz sięgać po godzinie 20 Ciasto gruszkowe Orkiszowy placek ze śliwkami Produkty, od których możesz być uzależniony ze względu na znak zodiaku Dietetyczny koktajl witaminowy Przekąski i desery dla sportowców Hummus z awokado, który przygotujesz w 5 minut 7 pomysłów na przepisy z komosą ryżową - koktajl, "owsianka", sałatki, faszerowane warzywa, burgery, panierka, desery Bananowy chleb Przepisy Anny Lewandowskiej i Ewy Chodakowskiej na zdrowe dania Jak zrobić izotonik w domu? Przepisy na domowe napoje izotoniczne Koktajle Ewy Chodakowskiej poniżej 430 kcal 3 napary oczyszczające nerki — z mniszka lekarskiego, ze skrzypu polnego, z pietruszki Szybkie śniadanie, obiad, kolacja, czyli dania, w które nie trzeba wkładać wiele wysiłku Naturalny sok na obniżenie poziomu cholesterolu 24 sygnały, które świadczą o tym, że pijesz za mało wody Fioletowy chleb - nowe super food Omlet z płatków owsianych Daktylowa tarta z kremem kokosowym

Popularne w tym tygodniu:

Oto co stanie się z twoim ciałem, gdy codziennie będziesz pić siemię lniane Syrop na problemy z tarczycą. Wspomaga utratę wagi Oto co dzieje się z twoim ciałem po zjedzeniu imbiru Proste metody, które pomogą na nieszczelne jelito Przeszedł na wegetarianizm. Jego ciało zmieniło się nie do poznania Napój, który oczyszcza wątrobę. Przepis Anny Lewandowskiej Chcesz żyć dłużej? Postaw na pikantne posiłki – zapewnią zdrowie i długowieczność Koktajl, który wymiecie pasożyty z jelit. Prosty przepis FIT ciasteczka - bez mąki i cukru 4 typy twarzy, które mówią o twoich błędach żywieniowych Właściwości przyprawy dyniowej. Poznaj 7 korzyści, jakie niesie dla twojego zdrowia Sprawdzamy skład zdrowych chipsów. Kupisz je w wielu sklepach