Woda z cynamonem, jabłkiem i cytryną - przepis, właściwości
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuSpala tłuszcz, działa przeciw wolnym rodnikom, świetnie smakuje i orzeźwia. To tylko kilka z wielu właściwości niezwykłej wody. Sprawdź, jak działa na organizm woda z cynamonem, jabłkiem i cytryną.
Woda z jabłkiem, cytryną i cynamonem — przepis na wodę odchudzającą
To prosta mikstura, nie wymaga skomplikowanych przygotowań. Natomiast jej właściwości zdrowotne są imponujące. Do jej przygotowania potrzebne są: litr wody, dwa zielone jabłka, jedna laska cynamonu i sok z jednej cytryny.
Jabłka myjemy, nie musimy usuwać skórek — zawierają drogocenne pektyny. Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy go z wodą. Teraz można dodać pokrojone na kawałki jabłko i laskę cynamonu. Mieszamy składniki.
Napój odstawiamy na noc do lodówki. Dzięki temu składniki z jabłek, cytryny i cynamonu będą mogły przeniknąć do wody. Miksturę można pić nawet trzy razy dziennie, przed posiłkami.
Woda z jabłkiem i cynamonem — zalety
Główne działanie tego napoju? Pobudza metabolizm, pomaga spalić tkankę tłuszczową. Chociaż sama woda cynamonowa nie wystarczy, żeby schudnąć, może wspomóc procesy utraty kilogramów. Potrzebna jest też odpowiednio zbilansowana dieta i ruch.
Poza tym działa moczopędnie, wspomaga trawienie, świetnie oczyszcza organizm z toksyn, a w efekcie redukuje tłuszcz. Połączenie jabłka, cynamonu i cytryny ma właściwości antyoksydacyjne. Hamuje procesy starzenia i przeciwdziała nowotworom. Zawarte w napoju polifenole chronią serce. Cytryna i cynamon mają także właściwości przeciwzapalne.
Zobacz też: Koktajl oczyszczający z pieprzem, który spala tłuszcz
Właściwości cynamonu
Cynamon naturalnie obniża stężenie glukozy we krwi, dzięki czemu chroni przed cukrzycą typu 2. Wystarczy zjeść pół łyżeczki przyprawy dziennie, by obniżyć poziom cholesterolu.
Cynamon oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji i pomaga w zrzuceniu kilogramów. Świetnie działa też na skórę. Nie powinny stosować go jednak osoby cierpiące na wrzody i ze skłonnościami do krwotoków.
Zobacz też: Odchudzający napój – działa, gdy śpisz
Właściwości jabłek
Jabłka zawieraj pektyny, błonnik i przeciwutleniacze. Są też źródłem potasu, który wpływa na prawidłową pracę serca. Błonnik z kolei ma zbawienny wpływ na jelita — wspomaga trawienie, pomaga przy dolegliwościach żołądkowych.
Pektyny z jabłek powodują wzrost dobrego cholesterolu HDL. Poza tym są przeciwutleniaczami i uszczelniają naczynia, a także hamują wzrost blaszek miażdżycowych.
Właściwości cytryny
Cytryna zawiera pektyny, które hamują łaknienie. Oczyszcza, poprawia trawienie i usprawnia funkcjonowanie wątroby. Ma także działanie bakteriobójcze.
Cytryna to przede wszystkim źródło witaminy C. Dzięki niej szybciej wchłania się wapń — składnik, który pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej — oraz żelazo.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze