Przepisy na smaczne chłodniki z całego świata, dzięki którym schudniesz
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 2 komentarzeWydaje ci się, że lato to najlepszy czas na odchudzanie? Owszem, teraz mamy do dyspozycji najwięcej świeżych owoców i warzyw, nie mamy ochoty na ciężkie potrawy, za to mamy większą motywację, by dobrze wyglądać w bikini. Ale to właśnie w wakacje czyhają na nas największe dietetyczne pułapki – lody, gofry, potrawy z grilla, drinki z alkoholem. Ulubione letnie potrawy są niestety pełne pustych kalorii. Alternatywą dla grzesznych przyjemności mogą być chłodniki. Zimne zupy świetnie orzeźwiają i chłodzą w czasie upałów, a przy tym mają mało kalorii i są pożywne. Oto najlepsze chłodniki z całego świata, które pozwolą ci schudnąć.
Fit chłodniki
Dlaczego podczas odchudzania warto sięgnąć po chłodniki? Zimne zupy mają wiele zalet dla osób na diecie. Po pierwsze, są lekkie i niskokaloryczne. Zawierają bardzo mało tłuszczy i węglowodanów, przez co idealnie sprawdzają się jako posiłek na diecie. Po drugie, chłodniki są bardzo zdrowe.
Składają się głównie ze świeżych warzyw (czasem owoców), które są źródłem witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz błonnika, który pomaga schudnąć i usprawnia procesy trawienne. Po trzecie, zimne chłodniki ułatwiają spalanie kalorii. Dlaczego? Kiedy jemy zimny posiłek, organizm zużywa więcej energii na ogrzanie go i strawienie.
Wielkim plusem chłodników jest też ich różnorodność. Na całym świecie ludzie jedzą zimne zupy, dlatego bez trudu znajdziesz przepis, który trafi w twoje kubki smakowe. Przekonany?
Hiszpańskie gazpacho
Ta pochodząca z Andaluzji zupa na zimno to klasyk kuchni hiszpańskiej. Do przygotowania gazpacho potrzebujesz tylko blendera i kilku składników.
Składniki na gazpacho to: 6 pomidorów, 1 papryka, 2 ogórki, 1 czerwona cebula i 1 ząbek czosnku. Do zupy dodaje się również trochę octu winnego, oliwy z oliwek extra virgin oraz kromkę chleba na zakwasie. Wszystkie składniki należy zmiksować na gładko i podawać z chlustem oliwy na wierzchu.
Bułgarski tarator
Chcesz się poczuć jak na wakacjach? Na obiad przygotuj bułgarski chłodnik o nazwie tarator, który gasi pragnienie i orzeźwia w upalny dzień. Wystarczy kilka składników, by stworzyć niezwykłą kombinację smaków. Do taratora używa się jogurtu naturalnego, który jest bardzo polecany w czasie diety. Dlaczego?
Ma mało kalorii, ale za to dużo białka, które daje energię i pomaga budować mięśnie. Wierzch chłodnika pochodzącego z Bułgarii posypuje się orzechami włoskimi, które są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bez obaw – to rodzaj tłuszczy, których bardzo potrzebujesz w trakcie diety.
Jak zrobić chłodnik? Na początek pokrój 2 świeże ogórki w niewielką kostkę albo zetrzyj na tarce. Dodaj do nich ok. 500 ml jogurtu naturalnego, 2 rozgniecione ząbki czosnku oraz posiekany pęczek koperku.
Jeśli jogurt był gęsty, dodaj trochę wody mineralnej. Dopraw do smaku solą morską oraz oliwą. Podawaj z posiekanymi orzechami włoskimi na wierzchu.
Chłodnik meksykański
Awokado, kolendra, ostra papryczka, limonka – to charakterystyczne smaki kuchni meksykańskiej. Aromatyczne dodatki świetnie komponują się z kremowym awokado, dlatego warto przyrządzić ten chłodnik w domu. Zupa najlepiej smakuje podana z dodatkiem pikantnej salsy pomidorowej.
Awokado to produkt polecany przez dietetyków ze względu na zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych. Zielony owoc jest kaloryczny (160 kcal w 100 g), ale dostarcza też błonnika, magnezu, potasu, witamin E oraz K. Meksykański chłodnik jest bombą antyoksydantów, które hamują procesy starzenia i niszczą szkodliwe substancje w organizmie.
Przepis na chłodnik z Meksyku nie jest skomplikowany. W blenderze należy umieścić 2 dojrzałe i lekko rozdrobnione awokado, dodać sok z 1 limonki oraz 500 ml bulionu warzywnego. Całość zmiksować na gładki krem i chłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Do chłodnika warto przygotować salsę – 1 pomidor pokroić w drobną kosteczkę, posiekać 1 ząbek czosnku. Do warzyw dodać posiekaną papryczkę chili, odrobinę soku z limonki, 1 łyżkę oliwy oraz garść świeżej kolendry. Salsę ułożyć na wierzchu kremu z awokado.
Włoski chłodnik melonowy
Melon i szynka prosciutto to typowo włoskie połączenie, które możesz wykorzystać do stworzenia wykwintnego dania na letnią kolację. Jak to zrobić? Pokrój w kostkę 2 średniej wielkości melony, dodaj sok z limonki i ocet winny. Zmiksuj całość na gładko i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Przed podaniem udekoruj chłodnik listkami świeżej mięty i podaj z prosciutto (szynkę możesz wcześniej uprażyć na suchej patelni).
Wiśniowy chłodnik węgierski
Pamiętasz zupy owocowe z dzieciństwa? Ta węgierska receptura przekona cię, że słodkie chłodniki mogą być pyszne. Kwaśne wiśnie są źródłem składników mineralnych (żelaza, sodu, miedzi, potasu, fosforu), przeciwutleniaczy oraz witamin (m.in. witamin C i A). Owoce są niskokaloryczne (ok. 50 kcal w 100 g), oczyszczają organizm z toksyn i wspomagają procesy trawienne, dlatego warto je włączyć do swojego menu.
Przepis na chłodnik z wiśni pochodzi z okolic Balatonu na Węgrzech. Do przygotowania zupy potrzebujesz 500 g wiśni (mogą być mrożone), 1 laski cynamonu, 100 ml czerwonego wina i ok. 50 g cukru (w wersji bardziej dietetycznej można go zastąpić stewią, miodem lub ksylitolem).
Wszystkie składniki należy umieścić w garnku i zalać 1 l wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 10 minut. Zupę należy wystudzić i zmiksować w blenderze (nie zapominając o wyjęciu laski cynamonu). Wstawić do lodówki i schłodzić. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego.
Chłodnik litewski
Najbardziej znany w naszym kraju jest oczywiście chłodnik litewski. Połączenie świeżych warzyw, ziół oraz kefiru to idealna propozycja na niskokaloryczny obiad w upalny dzień. Podstawą zupy jest botwina – warzywo to ma właściwości odkwaszające organizm, a w dodatku świetnie wpływa na stan cery. Do chłodnika dodaje się też świeży ogórek, rzodkiewkę, szczypiorek, koperek.
Przygotowanie chłodnika litewskiego rozpoczynamy od pokrojenia 1 pęczka botwiny. Buraki należy przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez 5 minut, a następnie schłodzić. Do botwinki dodaje się warzywa starte na tarce: 3 ogórki, 1 pęczek rzodkiewek oraz 2 ząbki czosnku. Pęczek szczypiorku i koperku należy drobno posiekać i dodać do reszty składników. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną cukru.
Ostatni etap przygotowania to dodanie 1 l kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego. Chłodnik należy dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Tradycyjnie podaje się go z jajkiem ugotowanym na twardo.
Vichysoisse
Klasyczny chłodnik francuski znany jest pod nazwą vichysoisse. Wykwintna kompozycja smaków sprawdzi się podczas letnich przyjęć w gronie rodziny i przyjaciół, ale zupę można jeść też na obiad w ciągu tygodnia. W tradycyjnym przepisie do zagęszczenia chłodnika używa się śmietany kremówki, ale jeśli jesteś na diecie, dodaj jogurt grecki.
Przygotowanie vichysoisse rozpocznij od pokrojenia w talarki ok. 500 g świeżych porów. Zeszklij je na patelni z niewielką ilością masła lub oliwy. Obierz i pokrój w kostkę 4 ziemniaki, a po wyjęciu porów podsmaż je. Kiedy staną się bardziej miękkie, włóż pory i zalej całość 1 litrem bulionu drobiowego lub warzywnego. Całość gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Następnie zupę zmiksuj blenderem, wystudź i wstaw do lodówki. Vichysoisse można udekorować posiekanym szczypiorkiem oraz podawać z wędzonym łososiem.
Turecki chłodnik z miętą
Masz ochotę na orzeźwiające danie? Pochodzący z Turcji chłodnik na bazie jogurtu nie tylko pozwala skutecznie się schłodzić, ale również nawadnia organizm i dostarcza mu cennych składników mineralnych. Dodatek mięty sprawia, że już po kilku łyżkach odczujesz przyjemne chłodzenie.
Przepis na turecki chłodnik jest prosty, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Potrzebujesz ok. 500 ml jogurtu naturalnego (możesz zmieszać jogurt grecki ze zwykłym naturalnym oraz dodać ayran, czyli turecki napój mleczny o lekko słonym smaku) oraz taką samą ilość wody mineralnej.
Pozostałe składniki to starte świeże ogórki (2 sztuki), 1 rozdrobniony ząbek czosnku oraz garść posiekanej świeżej mięty. Wszystkie składniki należy połączyć, dodać sól, pieprz, 2 łyżki suszonej mięty oraz 1 łyżkę oliwy z oliwek extra virgin.
Ajoblanco
Ajoblanco to chłodnik pochodzący z gorącej Hiszpanii, a dokładniej z okolic Malagi. Zaskakujące połączenie smaków i konsystencji zasługuje na uwagę, zwłaszcza jeśli jesteś miłośnikiem zimnych zup. Czy to zdrowy chłodnik? Tak, ponieważ w jego składzie dominują migdały – orzechy, które są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, potasu, witaminy E oraz błonnika. Do ajoblanco dodaje się również oliwę z oliwek, która znana jest ze swojego zbawiennego wpływu na organizm. Warto spróbować tej niezwykłej zupy na zimno, zwłaszcza podczas upałów.
Składniki na chłodnik ajoblanco to: 200 g migdałów (w całości, obranych ze skórki), 150 g czerstwego chleba, ok. 400 ml wody, 125 ml oliwy z oliwek dobrej jakości, 2 łyżki octu (czerwonego winnego lub balsamicznego), 1–2 ząbki czosnku, sól oraz duża garść winogron.
Chleb należy namoczyć w wodzie i occie, odstawić na ok. 10 minut. Przełożyć do blendera i dodać pozostałe składniki (poza winogronami). Miksować, aż zupa będzie miała gładką konsystencję. Schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny i podawać ze świeżymi winogronami.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze