MÄ…ka sojowa
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuOstatnio przechadzajÄ…c siÄ™ miÄ™dzy sklepowymi regaÅ‚ami natrafiÅ‚am na bardzo ciekawy produkt: mÄ…kÄ™ sojowÄ….
Pomimo, że z tym produktem spotkałam się pierwszy raz, postanowiłam go kupić i w domu wypróbować, co można z nim zrobić. Ze względu na wysoką zawartość bardzo dobrego jakościowo białka, mąka sojowa może stanowić niecodzienny produkt śniadaniowego użycia: można zrobić z niej wysokobiałkowe placki, wystarczy wymieszać ją z kilkoma łyżkami mleka, jajkiem i proszkiem do pieczenia.
Z dodatkiem owoców (np. jabłek, malin, truskawek lub jagód) albo syropu klonowego. Dodatkowo można używać ją jako zagęszczacza do zup i sosów. Może stanowić zastępstwo dla jajek.
Mąka sojowa ma lekko orzechowy smak, wypieki przy jej użyciu szybko nabierają brązowego koloru. Jest miękka i puszysta.
Zobacz też: Niskokaloryczne wegańskie śniadania
Jej kaloryczność jest bardzo podobna do mÄ…ki pszennej, to natomiast, co jÄ… zdecydowanie odróżnia, to ilość biaÅ‚ka. W mÄ…ce sojowej jest go 45 g na 100 g produktu! W tradycyjnej, peÅ‚noziarnistej mÄ…ce jest go 13 g. Z tego wzglÄ™du mÄ…ka sojowa bÄ™dzie bardzo sycÄ…cym produktem. Pod kÄ…tem zawartoÅ›ci bÅ‚onnika również wyprzedza mÄ…kÄ™ pszennÄ…: 11.9 g i odpowiednio 10.7 g.Â
Autor: Anna Kowalik, Coach Zdrowia
Źródło: potrafiszschudnac.pl
Źródło: https://potrafiszschudnac.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze