Zapotrzebowanie na błonnik - ile błonnika dziennie?
EWA RYCERZ • dawno temu • 1 komentarzBÅ‚onnik pokarmowy - inaczej włókno pokarmowe - znajdziemy tylko i wyÅ‚Ä…cznie w roÅ›linach. BÅ‚onnik ma doskonaÅ‚y wpÅ‚yw na zdrowie - m.in. reguluje funkcjonowanie przewodu pokarmowego i wspomaga pracÄ™ jelit. CzÄ™sto zadawane jest pytanie o dziennie zapotrzebowanie na bÅ‚onnik. Z poniższego tekstu dowiecie siÄ™, ile bÅ‚onnika dziennie należy zjadać.
Błonnik pokarmowy nie jest źródłem energii, nie jest przyswajalny oraz nie ulega wchłanianiu w przewodzie pokarmowym. Ma jednocześnie ogromny i zbawienny wpływ na zdrowie człowieka.
Jakie są najlepsze źródła błonnika? Otręby pszenne, fasola biała, soja, groch, figi suszone, migdały, płatki żytnie oraz pszenne, a także morele suszone i śliwki suszone.
Zapotrzebowanie na bÅ‚onnik — dzienne zapotrzebowanie na bÅ‚onnik
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia osoba dorosła powinna spożywać dziennie około 25–40 g błonnika. Więcej powinni jeść mężczyźni, mniej kobiety.
Jak wynika z badaÅ„, w Polsce spożycie bÅ‚onnika nie mieÅ›ci siÄ™ w tych granicach. 20 g — tyle bÅ‚onnika dziennie zjada przeciÄ™tny Polak. To za maÅ‚o.
Aby obliczyć jego indywidualne zapotrzebowanie, wystarczy przyjrzeć się poniższemu wzorowi.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze