Zdrowy krem czekoladowo-orzechowy

Kochasz czekoladę? Nie wyobrażasz sobie dnia bez kilku kostek lub łyżki pysznego kremu z dodatkiem orzechów laskowych? Nawet na diecie nie musisz rezygnować ze słodkiej przyjemności. Możesz samodzielnie przygotować krem czekoladowo-orzechowy w wersji fit.

Shutterstock

Zdrowsza wersja czekoladowej klasyki

Czy krem czekoladowy, podobny do tego dostępnego w sklepach, może być zdrowy? Tak!

To zasługa orzechów laskowych, które są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Lekarze polecają je osobom zagrożonym chorobami krążenia, a także tym, którzy zmagają się z anemią.

Do słodkiego smarowidła dodaje się kakao, które obfituje w bezcenne dla zdrowia przeciwutleniacze. W domowej wersji wykorzystaj także olej kokosowy, który ułatwia odchudzanie i dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych. Krem musi być słodki – ale nie od zwykłego białego cukru! Lepiej zastosować naturalny słodzik, taki jak miód, syrop klonowy, stewia czy ksylitol.

Przepis na krem czekoladowo-orzechowy

Składniki:

  • 250 g orzechów laskowych,
  • 1 łyżka naturalnego ekstraktu waniliowego lub pasty z wanilii,
  • ¼ szklanki naturalnego kakao,
  • ¼ szklanki syropu klonowego (lub innego wybranego słodzika),
  • duża szczypta soli morskiej,
  • 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego,
  • ½ szklanki mleka (może być roślinne).

Orzechy warto podprażyć – na suchej patelni albo w piekarniku przez kilka minut. Od razu położyć na ściereczce i pocierając usunąć ciemną skórkę. Orzechy przełożyć do blendera lub malaksera i miksować, aż powstanie masa o konsystencji masła orzechowego. Dodać resztę składników i dokładnie zmiksować, aż wszystko się połączy. Jeśli lubisz krem z dodatkiem orzechów, na koniec dodaj garść drobno posiekanych laskowych.

Jak wykorzystać krem?

Zobacz również: Pomysły na rodzinną aktywność fizyczną

Zdrowy krem orzechowo-czekoladowy można wykorzystać na wiele sposobów. Najprościej posmarować nim pełnoziarniste tosty, naleśniki czy placuszki. Można dodawać je do koktajli, owsianki oraz jako składnika do ciast i deserów.

Zdrowe i lekkie przepisy


Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Fantazja fasolowa Szybkie naleśniki bez mąki Jakie węglowodany jeść na diecie? Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie Fit Wielkanoc: jajka na trzy sposoby Dlaczego warto jeść jajka na diecie? Przepis na dietetyczny żurek Mocno wędzony pasztet z kaszą jaglaną, kiszoną kapustą i grzybami Fit babka Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Fit Wielkanoc: przepis na majonez z serka wiejskiego Ciasteczka owsiane 5 fit śniadań z płatków owsianych Co jeść przed i po treningu? Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Zdrowe desery z nasion chia Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Marchewkowy serniczek Razem czy osobno? Dowiedz się, jakie produkty powinniśmy jeść razem, a których połączeń lepiej unikać

Popularne w tym tygodniu:

6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) Jakie węglowodany jeść na diecie? Dlaczego warto jeść jajka na diecie? Brownie z batatem i rodzynkami Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Pomysły na zdrowe bezmięsne obiady Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Desery z kaszy jaglanej Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Co może ci się przytrafić po odstawieniu kawy?