Trendy żywieniowe i dietetyczne na 2018 rok
EWA RYCERZ • dawno temu • 1 komentarzDietetyka nie znosi próżni. Choć zasady zdrowego odżywiania pozostają niezmienne, co roku na scenie dietetycznej pojawiają się nowości. Jednocześnie to, co było modne w odżywianiu np. dwa lata temu, teraz już przestało być popularne. Jakie są zatem dietetyczne i żywieniowe trendy na nadchodzący rok 2018?
Ten artykuł ma 3 strony:
Dieta sokowa
Diety sokowe znane były już w roku 2016 i 2017, ale to właśnie ten przyszły ma być apogeum ich popularności. Oczywiście wszystko dzięki gwiazdom, które zachwycają się efektami, jakie dają tego typu dietetyczne rozwiązania.
Olivia Wilde i Jessica Alba wielokrotnie pojawiały się z kubkami z sokiem na treningach czy na spacerach. Aktorki zgodnie twierdzą, że to właśnie piciu soków zawdzięczają swoją smukłą sylwetkę.
Probiotyki na odporność
Dotychczas odporność wzmacnialiśmy dużymi dawkami witaminy C, A i E oraz żelaza. O zaletach probiotyków mówiło się zazwyczaj w kontekście soku z ogórków kiszonych lub kiszonej kapusty. W 2018 roku ma to się zmienić. Na wzmocnienie odporności przyjmować mamy właśnie probiotyki.
Dowody, że bakterie probiotyczne wpływają na wzmocnienie działania układu odpornościowego mają naukowcy. Stwierdzili oni, że probiotyki poprawiają odpowiedź immunologiczną organizmu. Dlatego właśnie w okresie jesienno-zimowym należy częściej jadać jogurty i kefiry, czyli naturalne ich źródła.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze