Trendy żywieniowe i dietetyczne na 2018 rok
EWA RYCERZ • dawno temu • 1 komentarzDietetyka nie znosi próżni. Choć zasady zdrowego odżywiania pozostają niezmienne, co roku na scenie dietetycznej pojawiają się nowości. Jednocześnie to, co było modne w odżywianiu np. dwa lata temu, teraz już przestało być popularne. Jakie są zatem dietetyczne i żywieniowe trendy na nadchodzący rok 2018?
Ten artykuł ma 3 strony:
Dieta bezglutenowa
Jeszcze kilka lat temu produkty bezglutenowe były zazwyczaj wysoko przetworzone, co nierzadko odstraszało od ich kupowania.
Dzisiaj do ich produkcji używamy ekologicznych składników, niejednokrotnie kupujemy też półprodukty, by samodzielne przygotować różne dania. Dlatego właśnie dieta bezglutenowa stale jest popularna. W 2018 roku przewidywany jest jej renesans.
Pełnotłusty nabiał
To zupełna nowość, być może jeszcze o niej nie słyszałeś. W przyszłym roku będzie to prawdziwy hit. Chodzi o jedzenie pełnotłustych produktów mlecznych.
Mleko, jogurty, sery żółte – nabiał jest bogactwem wapnia, pierwiastka niezbędnego dla prawidłowej pracy organizmu. Zawiera też tłuszcz, na który często narzekamy. Tymczasem to właśnie ten tłuszcz może pomóc zapobiegać rozwojowi raka. Jest w nim bowiem zawarty sprzężony kwas linolowy, który może hamować wzrost komórek rakowych.
Pełnotłuste produkty mleczne zawierają także witaminę D oraz białko. Wszystkie te składniki mogą też zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze