8 jesiennych produktów spożywczych, dzięki którym schudniesz
SYLWIA STACHURA • dawno temuCzy słodkie gruszki pomagają schudnąć? Owszem, zawierają sporo fruktozy, która nadaje im słodki smak, ale mają niski indeks glikemiczny. Co to oznacza? Po zjedzeniu gruszki na drugie śniadanie poziom cukru nie podnosi się gwałtownie, ale przez dłuższy czas utrzymuje na stabilnym poziomie. Dzięki temu masz energię i nie robisz się szybko głodny.
W jednej średniej wielkości gruszce znajduje się aż 6 g błonnika, który reguluje procesy trawienne i zapobiega wzdęciom. Jeśli się odchudzasz, możesz spokojnie sięgać po te jesienne owoce. Jak je jeść? Najlepiej smakują samodzielnie jako przekąska, ale można je dodawać do owsianki, koktajli, sałatek.
Granaty
To właśnie jesienią rozpoczyna się sezon na te owoce. Po wielu miesiącach w słońcu, granaty są bardzo dojrzałe, soczyste i słodkie. Osoby na diecie na pewno docenią fakt, że w pestkach granatu znajdują się duże ilości błonnika. Substancja ta sprawia, że dłużej czujemy się nasyceni, nie mamy ochoty na podjadanie oraz mniejszy apetyt na słodycze.
Warto wiedzieć, że granaty to bomby antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Hamują procesy starzenia, niszczą wolne rodniki i chronią przed szkodliwym wpływem środowiska. Warto włączyć te owoce do jesiennego menu. Pestki granatu można jeść solo jako smaczną przekąskę, dodawać do sałatek, jogurtów, owsianki. My szczególnie polecamy pudding z nasion chia z porcją rubinowych pestek granatu na wierzchu – to sycący deser, który idealnie sprawdzi się też jako śniadanie na diecie.
Dynia
Królowa jesiennych warzyw z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Nic dziwnego – dynia jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. Dostarcza witaminy A, C oraz E, a także minerałów – cynku, potasu, fosforu i wapnia.
Jeśli próbujesz schudnąć, jesienią powinieneś jak najczęściej sięgać po dania na bazie pomarańczowej dyni. Ma bardzo mało kalorii (ok. 30 kcal w 100 g), dużo błonnika i można z niej przygotować wiele różnych dań. Sprawdzi się w dietetycznych deserach, zupach i warzywnych zapiekankach.
Żurawina
Intensywnie czerwone owoce żurawiny mają cierpko-kwaśny smak i są idealne dla osób na diecie. O tym, że dobrze wpływają na zdrowie dróg moczowych, nikogo nie trzeba przekonywać. Warto jednak wiedzieć, że te niezwykłe owoce mają też inne właściwości.
Zawartość witamin, minerałów, antyoksydantów oraz błonnika sprawia, że żurawina oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji. A to z kolei ułatwia proces odchudzania. Znajduje się w niej również kwas ursolowy, który przyspiesza spalanie kalorii i pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej. Udowodnili to naukowcy z Uniwersytetu Iowa w USA. Wykazali również, że dzięki temu kwasowi zwiększa się ilość brązowego tłuszczu, który pomaga w utrzymaniu stałej wagi.
Jabłka
Jemy je przez cały rok, ale właśnie jesienią smakują najlepiej. Każda osoba, która próbuje zrzucić zbędne kilogramy, powinna regularnie sięgać po jabłka. Mają mało kalorii, a przy tym są źródłem pektyn, które naturalnie oczyszczają jelita. Zawierają też enzymy przyspieszające procesy trawienne.
Jabłka można jeść na tysiące sposobów. Osoby na diecie powinny jednak unikać szarlotek i deserów jabłkowych. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, zrób mus z jabłek albo duś je na patelni z dodatkiem cynamonu (który dodatkowo przyspiesza metabolizm).
Słodkie ziemniaki
Bataty, czyli słodkie ziemniaki, to wciąż mało znany w naszym kraju produkt. Coraz częściej jednak można je spotkać na bazarkach i w sklepach. Warto kupić kilka pomarańczowych ziemniaków i przekonać się, jak smakują.
Dlaczego warto jeść je na diecie? Dostarczają cennych witamin (zwłaszcza A i C), a także błonnika, który pomaga pozbyć się toksyn z organizmu i ułatwia odchudzanie. Co z nich zrobić? Najprostszy przepis to frytki ze słodkich ziemniaków z piekarnika – warzywa kroimy, skrapiamy oliwą i posypujemy ulubionymi przyprawami i ziołami (chili, oregano, kuminem), a następnie pieczemy, aż będą lekko brązowe. To zdrowsza alternatywa dla smażonych frytek ze zwykłych ziemniaków.
Śliwki
Mają niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii (ok. 50 kcal w 100 g), dlatego bez obaw mogą jeść je wszyscy, którzy dbają o linię. Warto po nie sięgnąć, aby oczyścić organizm i pozbyć się zbędnych substancji, które zgromadziły się w przewodzie pokarmowym. Śliwki mają właściwości lekko przeczyszczające, dlatego warto je spożywać, gdy czujemy się ciężko i mamy wzdęty brzuch.
Wykorzystaj sezon na śliwki i jedz je jak najczęściej. Świetnie smakują na surowo, ale można je też lekko poddusić z dodatkiem ziarenek wanilii i cynamonu – stanowią wtedy smaczny dodatek do jogurtu naturalnego, kaszy jaglanej albo owsianki. Nie zapominaj też o suszonych śliwkach, które są pełne cennego błonnika.
Brukselka
Przypominają kapustę, ale mają niewielu miłośników ze względu na specyficzny smak i zapach. Warto jednak pokonać uprzedzenia i przekonać się do brukselki, ponieważ to warzywo jest prawdziwą skarbnicą cennych substancji.
Wykorzystaj ją podczas odchudzania, ponieważ brukselka zawiera błonnik oraz białko. Dzięki nim czujemy się syci przez długi czas. Poza tym jest źródłem witaminy K i ma mało kalorii. Jeśli brukselka kojarzy ci się z rozgotowaną zieloną papką, spróbuj zupełnie innego sposobu na przyrządzenie tego warzywa. Będziesz zaskoczony smakiem pieczonej brukselki – wystarczy odrobina oliwy z oliwek, sól morska i czarny pieprz, by uzyskać smaczny dodatek do obiadu bez zbędnych kalorii.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze