Jak wzmocnić smak potraw bez soli?
![Redakcja WP Fitness](https://i.wpimg.pl/O/20x20/m.fitness.wp.pl/avatar-wp-fitness-d4927f45f54c05.png)
Gdy nadmiernie używamy soli do kanapek, zup i sałatek, z czasem nasze kubki smakowe nie odczuwają jej tak mocno, jak kiedyś. W rezultacie solimy jeszcze więcej, a to z kolei ma negatywne skutki dla naszego organizmu. Nadmiar soli w diecie zwiększa ryzyko nadwagi i nadciśnienia. Wiemy, że rezygnacja z białych kryształków może być trudna. Wszystkie potrawy będą nam się przecież wydawać bez smaku. Na szczęście są na to sposoby. Poznaj naturalne alternatywy dla soli.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Postaw na zioła
Zamiast soli, wybierz zioła, które dodadzą potrawom intensywnego aromatu. Do zup polecamy lubczyk i kminek, a do mięs – estragon, majeranek bądź tymianek.
Zioła wraz z oliwą stosuj do nacierania mięsa. Pozostawione na kilka godzin w marynacie nie tylko nabierze smaku, ale i kruchości. W kuchni nie może zabraknąć również świeżych gałązek kolendry, koperku czy pietruszki.
Jeżeli lubisz poeksperymentować w kuchni, wybrane przez siebie zioła połącz ze sobą w moździerzu. Taka mieszanka nada twoim daniom wyrazistości. Dzięki temu szybko zapomnisz o soli, z którą do tej pory nie mogłeś się rozstać.
Zobacz również: Sól w diecie - ile można spożywać?
Jakie inne zalety niesie ze sobą stosowanie ziół? Pomogą w trawieniu, niwelują wzdęcia i odkwaszają organizmu.
Oliwki i ostre przyprawy
Oliwki, które możemy znaleźć na sklepowych półkach, znajdują się w słonej zalewie. To idealna baza do płynnej przyprawy do mięs, ryb czy sałatek. Wystarczy dodać do niej roztartą wcześniej mieszankę ziół.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Doskonałym zamiennikiem białych kryształków są również ostre przyprawy. Zawarte w nich olejki eteryczne działają na kubki smakowe jak sól. Wybierajmy spośród czosnku w proszku, pieprzu czarnego czy chilli. Dodatkową zaletą ostrych przypraw są ich właściwości.
Podkręć metabolizm!
Chilli czy cayenne podkręcają metabolizm. W rezultacie szybciej spalamy tkankę tłuszczową.
Kapary i orzechy
Czego jeszcze możemy użyć, by wzmocnić smak potraw? Kaparów, które będą idealnym dodatkiem do farszu, makaronu, mięsa czy kanapek. W jakiej formie je stosować? Kapary rozetrzyj wraz z posiekanym czosnkiem i ostrą papryczką.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Jeszcze innym sposobem na smaczne posiłki bez grama soli jest dodanie do nich orzechów, płatków migdałowych czy pestek dyni. Zmiksowane i dodane do panierki, gotowanych na parze warzyw czy zup nadadzą potrawom charakterystycznego, intensywnego smaku.
Orzechy pasują do kurczaka, płatki migdałowe do ryby, a pestki dyni czy słonecznika do past kanapkowych.
Skórki z owoców i suszone pomidory
Wyrazisty smak potraw osiągniemy, dodając do nich skórki z cytrusów lub jabłek. Przed wrzuceniem ich do zupy czy dodatkiem do marynaty należy pamiętać o dokładnym oczyszczeniu owoców z pestycydów i wszelkich zanieczyszczeń.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
W tym celu należy przygotować roztwór z soku z cytryny, wody i octu, do którego je wrzucamy. Po upływie kilku minut owoce wycieramy i wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika. Następnie ścieramy na tarce.
Co jeszcze możemy dodawać do potraw? Rozdrobnione suszone pomidory. Koniecznie te bez dodatku oleju lub oliwy w składzie. Wraz z bazylią czy czosnkiem stworzą smaczne trio. Mieszankę polecamy używać do dań z makaronami, kaszą czy ryżem.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze