Jak wzmocnić smak potraw bez soli?
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuGdy nadmiernie używamy soli do kanapek, zup i sałatek, z czasem nasze kubki smakowe nie odczuwają jej tak mocno, jak kiedyś. W rezultacie solimy jeszcze więcej, a to z kolei ma negatywne skutki dla naszego organizmu. Nadmiar soli w diecie zwiększa ryzyko nadwagi i nadciśnienia. Wiemy, że rezygnacja z białych kryształków może być trudna. Wszystkie potrawy będą nam się przecież wydawać bez smaku. Na szczęście są na to sposoby. Poznaj naturalne alternatywy dla soli.
Postaw na zioła
Zamiast soli, wybierz zioła, które dodadzą potrawom intensywnego aromatu. Do zup polecamy lubczyk i kminek, a do mięs – estragon, majeranek bądź tymianek.
Zioła wraz z oliwą stosuj do nacierania mięsa. Pozostawione na kilka godzin w marynacie nie tylko nabierze smaku, ale i kruchości. W kuchni nie może zabraknąć również świeżych gałązek kolendry, koperku czy pietruszki.
Jeżeli lubisz poeksperymentować w kuchni, wybrane przez siebie zioła połącz ze sobą w moździerzu. Taka mieszanka nada twoim daniom wyrazistości. Dzięki temu szybko zapomnisz o soli, z którą do tej pory nie mogłeś się rozstać.
Jakie inne zalety niesie ze sobą stosowanie ziół? Pomogą w trawieniu, niwelują wzdęcia i odkwaszają organizmu.
Oliwki i ostre przyprawy
Oliwki, które możemy znaleźć na sklepowych półkach, znajdują się w słonej zalewie. To idealna baza do płynnej przyprawy do mięs, ryb czy sałatek. Wystarczy dodać do niej roztartą wcześniej mieszankę ziół.
Doskonałym zamiennikiem białych kryształków są również ostre przyprawy. Zawarte w nich olejki eteryczne działają na kubki smakowe jak sól. Wybierajmy spośród czosnku w proszku, pieprzu czarnego czy chilli. Dodatkową zaletą ostrych przypraw są ich właściwości.
Chilli czy cayenne podkręcają metabolizm. W rezultacie szybciej spalamy tkankę tłuszczową.
Kapary i orzechy
Czego jeszcze możemy użyć, by wzmocnić smak potraw? Kaparów, które będą idealnym dodatkiem do farszu, makaronu, mięsa czy kanapek. W jakiej formie je stosować? Kapary rozetrzyj wraz z posiekanym czosnkiem i ostrą papryczką.
Jeszcze innym sposobem na smaczne posiłki bez grama soli jest dodanie do nich orzechów, płatków migdałowych czy pestek dyni. Zmiksowane i dodane do panierki, gotowanych na parze warzyw czy zup nadadzą potrawom charakterystycznego, intensywnego smaku.
Orzechy pasują do kurczaka, płatki migdałowe do ryby, a pestki dyni czy słonecznika do past kanapkowych.
Skórki z owoców i suszone pomidory
Wyrazisty smak potraw osiągniemy, dodając do nich skórki z cytrusów lub jabłek. Przed wrzuceniem ich do zupy czy dodatkiem do marynaty należy pamiętać o dokładnym oczyszczeniu owoców z pestycydów i wszelkich zanieczyszczeń.
W tym celu należy przygotować roztwór z soku z cytryny, wody i octu, do którego je wrzucamy. Po upływie kilku minut owoce wycieramy i wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika. Następnie ścieramy na tarce.
Co jeszcze możemy dodawać do potraw? Rozdrobnione suszone pomidory. Koniecznie te bez dodatku oleju lub oliwy w składzie. Wraz z bazylią czy czosnkiem stworzą smaczne trio. Mieszankę polecamy używać do dań z makaronami, kaszą czy ryżem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze