Czy warto pić napoje na bazie wody?
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzCo zawierają wody smakowe? Owocowe smaki wydają się nam lepszym odpowiednikiem zwykłej wody. A to błąd, gdyż większość z nich zawiera w swoim składzie nie tylko chemiczne dodatki, ale też mnóstwo cukru. Co jeszcze kryją w sobie napoje na bazie wody? Sprawdzamy to wraz z dietetykami: Emilią Kołodziejską i Marleną Polak.
Ten artykuł ma 5 stron:
Nałęczowianka z soczystym smakiem jabłka i gruszki.
Skład: Naturalna woda mineralna Nałęczowianka (95 %), syrop glukozowo-furktozowy, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, naturalny aromat jabłka z innymi naturalnymi aromatami, substancje słodzące: acesulfamK, sukraloza.
Acesulfam K znany jako E 950 to słodzik oraz wzmacniacz smaku i zapachu. Przez producentów żywności stosowany do wyrobu potraw i napojów bezcukrowych. Produkty te mają niewiele kalorii, a dzięki chwytliwym opisom na opakowaniu (np. "sugar free") są sprzedawane w ogromnych ilościach — mówi dietetyk Marlena Polak.
1,5 litrowa butelka dostarczy nam 195 kcal. Znajdziemy w niej także 46,5 g cukru. W 1,5-litrowej butelce jest przeszło 9 łyżeczek cukru.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze