Dieta na cellulit - jadłospis, dieta antycellulitowa - przepisy
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 25 komentarzyDieta a cellulit? Jeśli chcesz już teraz redukować cellulit na pośladkach i udach, to potrzebujesz diety skomponowanej ze spalaczy tłuszczu. Zapoznaj się z planem poniższej diety. Zalecamy ci efektywną kurację antycellulitową. Polega ona na spożywaniu codziennie 5 lekkich posiłków, które będą stymulować metabolizm, ale go nie przeciążać. Przekonasz się, że cellulit będzie stopniowo zanikał. Oto dieta na cellulit - jadłospis znajdziesz poniżej. Zamieszczamy przepisy na dietetyczne śniadania, obiady i kolacje, pomysły na przekąski (co dzień dwie). Wyjaśniamy też, dlaczego w kolejnych dniach należy jeść określone produkty.
Ten artykuł ma 3 strony:
Cellulit- dieta. Dieta na cellulit
Zdrowa dieta antycellulitowa to dieta lekkostrawna, zawierająca antyoksydanty, które blokują szkodliwe działanie wolnych rodników. Antyoksydanty możemy znaleźć w:
- olejach roślinnych,
- zbożach, owocach,
- warzywach,
- ziołach,
- przyprawach,
- herbacie,
- innych produktach pochodzenia roślinnego.
Badania naukowe wykazały, że spożywanie warzyw i owoców zawierających duże ilości antyoksydantów redukuje cellulit.
Przepisy w diecie na cellulit
Dieta na cellulit oznacza przystępny, nieskomplikowany jadłospis, który powinien być obfity w dania bogate w warzywa i owoce, mięso i pożywne ryby oraz inne produkty łatwo przyswajalne przez organizm.
1. dzień — należy jeść dużo warzyw — na kanapkach na śniadanie, w sałatce na kolację, a także jako zdrowe przekąski.
2. dzień — zaleca się dodawanie jogurtu do wszystkich potraw. Także na drugie śniadanie oraz podwieczorek mały kubek (150 ml) jogurtu naturalnego light.
3. dzień — chude mięso (źródło białka i zdrowych kwasów tłuszczowych) i oliwa jako dodatek; na przekąskę — kilka oliwek.
4. dzień — posiłki z ziemniaków; jako przekąska — 2 pomidory.
5. dzień — dania z ryb; na przekąskę — 2 kiwi,
6. dzień — na obiad i kolację dania z ryżem, a między posiłkami — chrupki ryżowe.
7. dzień — jak pierwszego dnia — warzywa.
Codziennie należy pić 2 litry wody niegazowanej, sok z grejpfrutów i ziołowe herbatki.
Jadłospis w 1. dzień
Śniadanie: kanapka z rzodkiewką (320 kcal, 3 g tł., 55 g węgl., 18 g białka)
- pełnoziarnista bulka,
- 5 dag odtłuszczonego serka,
- łyżka odtłuszczonego jogurtu,
- pomidor,
- cebula i koperek, sól, pieprz,
- 100 ml soku warzywnego.
Przekrój bulkę na pół. Jogurt wymieszaj z serkiem i rozsmaruj na bułce. Jedną połówkę udekoruj pomidorem i posiekaną cebulą, drugą posyp koperkiem. Oprósz solą i pieprzem. Wypij sok warzywny ze szczyptą pieprzu.
Zobacz też: 10 superfoods i napojów, które redukują cellulit
Obiad: słodka zapiekanka (ok. 300 kcal, 7g tł., 27 g węgl. 35 g białka)
- 1 jajko,
- 20 dag odtłuszczonego twarogu,
- 1 łyżka miodu,
- łyżka płatków owsianych,
- 3 łyżki odtłuszczonego mleka,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- 20 dag truskawek.
Rozbij jajko, oddziel żółtko od białka. Wymieszaj żółtko, twaróg, miód, płatki owsiane i mleko. Połącz z białkiem ubitym (najlepiej mikserem) ze szczyptą soli i cukrem. Przełóż ciasto do formy na zapiekanki. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 st. (na poziomie 2). Zjedz na zimno lub na ciepło z truskawkami.
Ten artykuł ma 25 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze