Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady?
MONIKA MATUSZKO • dawno temuLubisz czekoladę? Warto wiedzieć, że spożywanie 2-3 kostek dziennie pozytywnie wpływa na organizm i samopoczucie. Pod jednym warunkiem - czekolada musi zawierać minimum 70 proc. kakao. Sprawdź, do jakich reakcji dochodzi w organizmie po zjedzeniu czekolady.
W ciągu 10 minut:
- Tryptofan zawarty w czekoladzie wspomaga produkcję serotoniny.
- Poprawia się humor i odczuwasz zastrzyk energii, jesteś pobudzony.
- Rozszerzają się naczynia krwionośne w mózgu, co pozytywnie wpływa na zdolności intelektualne. Warto więc zjeść kostkę przed pracą umysłową.
- Obniża się ciśnienie krwi — to zasługa rozszerzających się naczyń krwionośnych.
- Kakao pokrywa zęby ochronną warstwą, co utrudnia rozwój bakterii.
Po 30 minutach:
- Kaszel staje się mniej nasilony. Teobromina znajdująca się w czekoladzie wykazuje działanie lepsze od kodeiny — składnika leków na kaszel.
- W organizmie zaczynają się przyswajać składniki znajdujące się w czekoladzie: witaminy B1, B2, B3 oraz wapń, magnez, sód, krzem, potas i żelazo.
Po kilku dniach regularnego jedzenia czekolady:
- W organizmie obniża się poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu.
- Zmniejsza się ochota na słodycze — to zasługa magnezu, w który obfituje kakao.
Zobacz też: Zdrowe i dietetyczne desery czekoladowe
Regularna konsumpcja
Regularna konsumpcja gorzkiej czekolady redukuje ryzyko zaburzeń pracy serca. Flawonoidy i antyoksydanty oczyszczają żyły ze złogów, w dodatku opóźniają procesy starzenia (neutralizują działanie wolnych rodników). Przeciwutleniacze wzmacniają też odporność organizmu oraz chronią przed poważnymi chorobami, takimi jak nowotwory czy cukrzyca.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze