Sałatki fit do pracy. Zdrowe sałatki na lunch do pracy poniżej 300 kalorii
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 4 komentarzeSałatki fit do pracy ostatnio zyskują na popularności. Poniższe propozycje na dietetyczne sałatki warzywne skierowane są zarówno do osób, które odżywiają się zdrowo, jak i tych na diecie odchudzającej. Odchudzające sałatki do pracy są niskokaloryczne, dostarczają mniej niż 300 kcal. Mają jeszcze jedną zaletę - ich przygotowanie zajmie nam jedynie kwadrans!
Ten artykuł ma 5 stron:
Sałatka na lunch — sałatka z sosem tahini
Bogata w błonnik pokarmowy i witaminy (A i E) sałatka tahini nie tylko zaspokaja głód, ale ma dobroczynny wpływ na organizm. Woda w sałacie rzymskiej nawilża ciało, a błonnik (zawarty w marchewce i czerwonej kapuście) usprawnia procesy trawienne. Co ważne, wykorzystane do jej przygotowania warzywa są dostępne przez cały rok.
Lista składników na 6 porcji:
- mała główka fioletowej kapusty (starta na tarce),
- mała sałata rzymska (podarta na niewielkie kawałki),
- 2 średnie marchewki (pokrojone w cienkie paski lub starte na tarce),
- pół szklanki pasty tahini,
- pół szklanki soku wyciśniętego z cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli morskiej.
Sposób przygotowania:
W mikserze o dużej mocy łączymy składniki dressingu: pastę tahini, sok z cytryny, oliwę i sól. Połowę uzyskanego płynu odlewamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki, gdzie możemy go przechowywać przez 3 dni. Do dużej miski wrzucamy starte i pokrojone warzywa, zalewamy dressingiem. Mieszamy i gotowe! W porze lunchu warto uzupełnić sałatkę o awokado lub kawałek pieczonej ryby.
Sałatka wraz z dressingiem i ćwiartką awokado dostarcza 275 kalorii. Zawartość składników odżywczych: białko — 4 gramy, węglowodany — 13 gramów i tłuszcze — 8 gramów.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze