Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz
KORNELIA RAMUSIEWICZ • dawno temu • 5 komentarzyNa zewnÄ…trz robi siÄ™ coraz cieplej. Nic wiÄ™c dziwnego, że tracimy ochotÄ™ na kaloryczne dania, zwÅ‚aszcza, że przed oczami stoi nam wizja wystÄ…pienia w bikini na plaży. Przedstawiamy inspirujÄ…ce przepisy na wiosenne bomby witaminowe. Pora przywitać wiosnÄ™ także na swoim talerzu!
Uwielbiamy wiosnę za piękną pogodę, ale także za bogactwo nowalijek. Ale jest to także czas kiedy mamy nieco osłabioną odporność, a dodatkowo chętnie wówczas podejmujemy dietę, która ma przygotować nasze ciało na lato. Pełne witamin świeże owoce i warzywa, zdrowe tłuszcze i odżywcze białko, to coś, czego teraz potrzebujesz.
Sałata z figami i kurczakiem
- pół sałaty lodowej;
- pierÅ› z kurczaka;
- 4 figi;
- 200 g sera feta (lub koziego);
- garść orzechów nerkowca;
- 4 łyżki oliwy z oliwek;
- łyżka sosu sojowego;
- cytryna;
- przyprawy do smaku: sól pieprz, korzeń imbiru.
Umyj i osusz pierś z kurczaka i pokrój ją w paseczki. Natrzyj sosem sojowym, dodaj przyprawy i odstaw na 20 minut. W tym czasie możesz pokroić sałatę i przygotować sos na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw. Kiedy kurczak przesiąknie już przyprawami, usmaż go na grillowej patelni, a gdy przestygnie dodaj do sałaty. Pokrój figi na ćwiartki, a ser feta w kostkę. Wszystko delikatnie wymieszaj posypując prażonymi orzechami i polewając sosem.
Sałatka z kiełkami i serem fetą
- czerwona i żółta papryka;
- zielony ogórek;
- 100 g sera feta;
- pół opakowania kiełków rzodkiewki, brokuła lub lucerny (25 g);
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- łyżeczka octu jabłkowego;
- łyżka wody;
- sól morska, pieprz, bazylia, oregano.
Pokrój warzywa w kostkę i wymieszaj z kiełkami. Przygotuj sos z oliwy, octu, wody i przypraw (pamiętaj, by dodać je na samym końcu, po wymieszaniu oliwy z octem i wodą). Polej sosem warzywa i wymieszaj delikatnie dodając ser feta.
Sałatka z łososiem i ogórkiem
- opakowanie mieszanki sałat;
- 40 dag wędzonego łososia;
- zielony ogórek;
- 1/3 pęczku koperku;
- cytryna;
- 6 łyżeczek oliwy z oliwek;
- zioła do smaku, sól pieprz.
Umytego ogórka pokrój wraz ze skórką w ukośne plastry. Wyłóż na półmisek sałatę, dodaj ogórka i sos, który przygotujesz z oliwy z oliwek, przypraw i łyżki soku z cytryny. Zwiń w ruloniki plastry z łososia i ułóż je na sałacie, całość posyp posiekanym koperkiem i delikatnie skrop sokiem z cytryny.
Tortilla z roszponkÄ…
- 4 gotowe tortille;
- opakowanie roszponki;
- czerwona i żółta papryka;
- pomidor;
- pęczek szczypiorku;
- pęczek koperku;
- 200 g żółtego sera;
- 400 ml jogurtu naturalnego;
- zioła do smaku np. bazylia, oregano.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć tortillę i podgrzej z obu stron. Pokrój paprykę w paski, pomidora na ćwiartki, a żółty ser w słupki. Ułóż na tortilli na przemian: paprykę, ser i roszponkę, następnie zwiń w rożek. Przygotuj dip: posiekaj szczypiorek i koperek i dokładnie wymieszaj je z jogurtem i przyprawami. Tortillę oblej sosem jogurtowym.
Sałatka z granatem i orzechami
- opakowanie mieszanki sałat;
- 2 owoce granatu;
- garść orzechów włoskich lub nerkowca;
- 200 g sera typu gorgonzola;
- 1 cm korzenia imbiru;
- 1 łyżeczka płynnego miodu.
Wyłóż sałatę na półmisek i dodaj do niej pokrojony w kostkę ser. Umyj owoce granatu, a następnie z jednego wydrąż pestki, które dodasz do sałaty, a z drugiego wyciśnij sok. Do soku dodaj starty korzeń imbiru i miód i dokładnie wymieszaj. Przygotowaną sałatkę polej sosem i posyp prażonymi orzechami.
Smacznego!
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze