Migdały a odchudzanie - idealne orzechy dla osób na diecie
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 2 komentarzeMasz ochotę na chrupiącą przekąskę? Wybierz migdały - to jedne z najlepszych orzechów dla osób, które dbają o linię. Chociaż zawierają dużo tłuszczów, pomagają też zrzucić zbędne kilogramy. Migdały a odchudzanie - jak to działa? Sprawdź, dlaczego warto częściej jeść migdały.
Źródło zdrowych kwasów tłuszczowych
Migdały są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są ważne dla zdrowia. Pozytywnie wpływają zwłaszcza na układ krążenia i serce. Dzięki temu, że obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko wystąpienia groźnych chorób. Kwasy tłuszczowe znajdujące się w migdałach wspomagają też pracę mózgu i układu nerwowego, a także są niezbędne podczas odchudzania.
Błonnik dla szczupłej sylwetki
Rozpoczynając przygodę z dietami i odchudzaniem, należy zwiększyć ilość błonnika w codziennym menu. Dlaczego? Składnik ten ułatwia trawienie, pozytywnie działa na regularność wypróżnień, ale co najważniejsze — hamuje głód. Produkty z błonnikiem dają uczucie sytości na dłużej, przez co nie mamy ochoty na podjadanie pomiędzy posiłkami. Tak samo dzieje się, gdy jemy migdały. Ważne, aby jeść orzechy razem ze skórką, w której znajduje się najwięcej cennego błonnika.
Zdrowa przekąska
Zaletą migdałów jest to, że są bardzo poręczne — można wziąć je ze sobą do pracy, szkoły, na trening i w podróż. Stanowią idealną przekąskę na diecie, ponieważ obfitują w białko oraz błonnik. Wystarczy zjeść kilka sztuk, by załagodzić głód i dodać sobie energii. Należy jednak pamiętać o tym, by zawsze wybierać migdały w całości i jak najmniej przetworzone. Unikajmy tych prażonych, z solą czy karmelem, które na pewno nie pomogą w staraniach o szczupłą sylwetkę.
Migdałami w tłuszczyk!
Warto wiedzieć, że migdały to jedne z najmniej kalorycznych orzechów. Przekąska składająca się z dziesięciu sztuk to zaledwie 80 kalorii. Co ważne, migdały są pełne białka, które pomaga w utracie tkanki tłuszczowej i rozbudowie tkanki mięśniowej.
Bogactwo prozdrowotnych składników
O tym, że orzechy to jedne z najzdrowszych produktów żywnościowych, nikogo przekonywać nie trzeba. W migdałach znajdziemy witaminę E — składnik niezwykle ważny dla dobrej kondycji skóry.
Migdały są też źródłem magnezu. To właśnie niedobór tego minerału bywa odpowiedzialny za niepohamowaną ochotę na coś słodkiego. Zamiast sięgać po czekoladę i ciastka, chrup migdały! Uzupełnisz braki magnezu w organizmie, a tym samym pozytywnie wpłyniesz na układ nerwowy, złagodzisz stres i poprawisz działanie mięśni.
Jak jeść migdały?
Orzechy można oczywiście jeść solo, zamiast ciasteczek i chipsów oraz jako szybką przekąskę w ciągu dnia. Warto dodawać je do owsianki, musli, jogurtu, sałatek. Można z nich przygotować mleko migdałowe, które jest dobrym zamiennikiem krowiego.
My szczególnie polecamy masło migdałowe! Tak samo kremowe jak tradycyjny krem z fistaszków, ale jeszcze smaczniejsze. Wystarczy migdały miksować w blenderze tak długo, aż uzyskamy konsystencję masła. Idealne do tostów albo do smarowania plasterków jabłka.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze