Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności
KATARZYNA KRUPKA • dawno temuJakie sÄ… efekty zdrowego odżywiania? Wydaje ci siÄ™, że odżywiasz siÄ™ zdrowo - zamieniÅ‚eÅ› biaÅ‚e pieczywo na peÅ‚noziarniste, przed treningiem zajadasz siÄ™ proteinowymi batonikami, a na Å›niadanie wybierasz bÅ‚yskawicznÄ… owsiankÄ™. Niestety najnowsze informacje potwierdzajÄ… jedno: zdrowa żywność również nie jest obojÄ™tna dla organizmu, co wiÄ™cej - może przynieść zarówno tyle samo korzyÅ›ci co szkód. Poniżej przedstawiamy niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywnoÅ›ci.
Produkty z pełnego ziarna
Zacznijmy od produktów z peÅ‚noziarnistej mÄ…ki. JeÅ›li pożegnaÅ‚eÅ› siÄ™ już z biaÅ‚ymi, pachnÄ…cymi buÅ‚eczkami, a w kuchennej szafce zagoÅ›ciÅ‚o ciemne pieczywo i zdrowe makarony, to dobrze. Możesz jednak zastanawiać siÄ™, dlaczego po ich zjedzeniu wciąż czujesz siÄ™ peÅ‚ny i ociężaÅ‚y. To uczucie spowodowane obecnoÅ›ciÄ… bÅ‚onnika w peÅ‚noziarnistych produktach. — Zbyt duże iloÅ›ci dostarczane do organizmu, mogÄ… powodować nieprzyjemne wzdÄ™cia, gazy i odbijanie siÄ™ — wyjaÅ›nia dietetyk Kristin Kirkpatrick, kierownik odnowy biologicznej w klinice w Cleveland.
— Dodatkowo bÅ‚onnik zatrzymuje wodÄ™ w organizmie, dlatego tuż po spożyciu produktów z wysokÄ… zawartoÅ›ciÄ… tej substancji możesz czuć siÄ™ opuchniÄ™ty i ciężki. JeÅ›li zmieniasz lub dopiero wÅ‚Ä…czasz ten element do swojego menu, staraj siÄ™ robić to powoli, ale systematycznie i stopniowo zwiÄ™kszaj dawkÄ™. Pij dużo wody, aby uÅ‚atwić jego trawienie.
Surowe warzywa kapustne
Te warzywa to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Zawierają mnóstwo witaminy C, błonnika, kwasu foliowego, a także związków, które chronią przed rakiem. Niestety są również bardzo ciężkostrawne.
ZawierajÄ… cukier — rafinozÄ™, który powoduje wzdÄ™cia i gazy jelitowe, ponieważ w organizmie czÅ‚owieka brakuje enzymu, który mógÅ‚by ten cukier strawić. Jest metabolizowany dopiero w jelicie grubym, gdzie podczas tego procesu wydzielane sÄ… duże iloÅ›ci wodoru i dwutlenku wÄ™gla oraz mniejsze iloÅ›ci tlenu, azotu i metanu.
Zielona herbata
Zielona herbata to napój od wieków uwielbiany przez zwolenników zdrowego stylu życia. Wiemy, że obniża ciśnienie tętnicze i zmniejsza ryzyko występowania wielu groźnych nowotworów, ale nie zawsze pamiętamy, że może wywoływać negatywne skutki uboczne związane z przewodem pokarmowym, np. nudności, biegunkę czy wymioty. Jeśli zauważasz u siebie podobne objawy po jej wypiciu, eksperci sugerują, abyś zieloną herbatę zamienił na rumianek lub miętę.
Katechiny zawarte w zielonej herbacie zmniejszają prawidłowe wchłanianie przez organizm żelaza, co może być przyczyną anemii. Więcej niż dwie filiżanki dziennie nie powinny wypijać kobiety w ciąży, ze względu na wysoką zawartość kofeiny - wspomniane wcześniej filiżanki dostarczają aż 200 mg tego składnika.
Batony proteinowe
Batony proteinowe to jedna z ulubionych przekÄ…sek osób prowadzÄ…cych aktywny tryb życia. Można je już kupić praktycznie wszÄ™dzie — zarówno w klubach fitness, jak i w osiedlowych supermarketach. NiewÄ…tpliwie dodajÄ… energii, ale mogÄ… być również przyczynÄ… czÄ™stszego korzystania z toalety.
Wiele rodzajów batoników zawiera w swoim skÅ‚adzie inulinÄ™ — probiotyk, który spożywany w nadmiarze dziaÅ‚a podobnie jak bÅ‚onnik, powodujÄ…c wzdÄ™cia, biegunkÄ™ czy gazy jelitowe.
Suszone owoce
Suszone owoce sÄ… zdecydowanie zdrowszÄ… przekÄ…skÄ… niż czekoladowe batoniki czy kawaÅ‚ek ciasta, ale uwaga — wiÄ™kszość z nich prócz naturalnie wystÄ™pujÄ…cej w owocach fruktozy, zawiera bardzo duże iloÅ›ci cukru. Pyszny smak powoduje, że bardzo czÄ™sto przestajemy kontrolować ilość, którÄ… spożywamy, a to wielki bÅ‚Ä…d.
Zbyt wiele cukru w diecie na pewno nie pomoże ci schudnać, z kolei bÅ‚onnik zawarty w owocach może wywoÅ‚ywać wzdÄ™cia i gazy. Nie da siÄ™ jednak ukryć, że z drugiej strony sÄ… źródÅ‚em cennych witamin i przeciwutleniaczy. SiÄ™gajÄ…c po tego typu przekÄ…skÄ™, trzymaj siÄ™ zasady — jedna porcja nie powinna przekraczać ¼ szklanki.
Fasola
Ubocznym efektem jedzenia fasoli, grochu czy pozostałych roślin strączkowych są wzdęcia i gazy. Z tego względu nie powinny ich jeść małe dzieci, kobiety w ciąży czy osoby starsze. Aby zminimalizować ryzyko występowania tych przykrych dolegliwości, fasolę z puszki przed podaniem należy spłukać. Jeśli jednak wybierasz fasolę, którą musisz przed zjedzeniem ugotować – namocz ją na noc w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej.
To jednak nie wszystko. Rośliny strączkowe zawierają saponiny – toksyny, które mogą powodować uszkodzenia jelit, naczyń krwionośnych i czerwonych krwinek. Innym niebezpiecznym składnikiem jest kwas fitowy, który zmniejsza przyswajalność niektórych mikroelementów np. żelaza, cynku oraz magnezu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze