Zdrowe i pyszne pieczywo - przepisy

Kto z nas nie lubi do czasu do czasu zjeść kromki pysznego, świeżego, jeszcze ciepłego pieczywa? Niestety ten pięknie pachnący i kuszący wzrok chleb, który kupujemy w supermarketach nie zawsze jest zdrowy. W dodatku jeśli nie posiada etykiety, trudno będzie ci sprawdzić z czego tak naprawdę został zrobiony. Na szczęście ten najzdrowszy możesz z łatwością przygotować samodzielnie. Podobnie jak apetyczne bułeczki.

Shutterstock

Chleb pszenno-żytni

  • 0,5 kg mąki pszennej pełnoziarnistej;
  • 0,5 kg mąki żytniej lub orkiszowej;
  • 1 szklanka prażonego słonecznika/dyni;
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego;
  • suszone pomidory;
  • 2 płaskie łyżki cukru;
  • 1 łyżka soli;
  • bazylia, oregano;
  • 5 dag świeżych drożdży;
  • 0,5 l ciepłej wody.

Do dużej misy wrzucić wszystkie suche składniki. W osobnym naczyniu rozrobić drożdże, zalewając je ciepłą wodą. Dodać szczyptę cukru i rozrobić do rozpuszczenia się drożdży. Tak przygotowany zaczyn do chleba odstawić w ciepłe miejsce, by „popracował” i nabrał objętości. Po około 10 minutach przygotowany zaczyn wlać do misy z mieszanką suchych składnik.w. Dodać zmielone suszone pomidory. Wszystko razem wymieszać na jednolitą gładką masę i odstawić w ciepłe miejsce, przykrywając misę bawełnianą ścierką na około 20 minut.

Zdrowe i lekkie przepisy


W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrobić go ponownie przez kolejne 15 minut. Uformować bochenek. Włożyć do piekarnika. Piec na funkcji termoobiegu w 180 stopniach Celsjusza przez 50 minut. Po tym czasie, gdy skórka zrobi się złotawo-brązowa, zostawić upieczony chleb w piekarniku na 10 minut i dopiero otworzyć, by drewnianym patyczkiem, nakłuwając chleb, sprawdzić, czy jest suchy, a tym samym dobrze się wypiekł. Poezja smaku.

Chleb ziemniaczany z amarantusem i czarnuszką

  • 200 g ugotowanych ziemniaków;
  • 350 g mąki z amarantusa;
  • 100 g mąki orkiszowej;
  • 15 g świeżych drożdży;
  • 5 g cukru;
  • 30 g czarnuszki;
  • 50 g masła 82 proc.;
  • 150 ml ciepłego mleka (maks. 45 stopni Celsjusza);
  • 150 ml ciepłej wody (maks. 45 stopni Celsjusza).

Wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem, odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut, poczekać, aż roztwór się spieni. Kartofle zgnieść na puree, wymieszać z masłem, mąką, roztworem drożdży. Dodać wodę i wyrobić ręcznie lub mikserem z przystawką do wyrabiania ciasta. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (powinno zwiększyć swoją objętość mniej więcej dwukrotnie).

Następnie ciasto połączyć z czarnuszką, delikatnie je wyrabiając. Natłuścić podłużną foremkę masłem, i włożyć do niej ciasto i odstawić jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do dalszego wyrośnięcia. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Zobacz również: 6 powodów, przez które nie możesz schudnąć z brzucha

Bułeczki orkiszowe

Jednym z najlepszych produktów o niskim IG jest orkisz, który ponadto zawiera niezwykle dużo cennych składników odżywczych. Na śniadanie zamiast drożdżówki można więc zjeść własnoręcznie upieczone bułeczki orkiszowe.

  • 500 g mąki orkiszowej;
  • 35 g drożdży;
  • 250 ml letniej wody;
  • 35 g oliwy z oliwek;
  • po 1 łyżeczce soli i cukru.

Cukier, wodę, drożdże starannie połączyć. Wszystko razem wymieszać, formując jednolitą, gładką masę. Tak przygotowane ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, by całość podwoiła swoją objętość. Po tym czasie uformować małe kulki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę naciąć według uznania. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni celsjusza. Należy jednak zaglądać do bułeczek. Podczas pieczenia kontrolować bułeczki, nakłuwając je. Czas ich pieczenia może wzrosnąć o 10 minut, jeśli po nakłuciu okazałoby się, że są nadal mokre czy też wilgotne w środku.

Przepisy na smaczne bułeczki i pyszny chleb pochodzą z książki Małgorzaty Majewskiej „Przepis na bieganie”, Wydawnictwo Znak.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów Tańsze alternatywy dla superproduktów Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Przepisy na mięsa w wersji lekkiej Rola magnezu w organizmie Kofeina a serce

Popularne w tym tygodniu:

5 fit śniadań z płatków owsianych Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Koktajle Ewy Chodakowskiej poniżej 430 kcal Produkty, od których możesz być uzależniony ze względu na znak zodiaku Omlet z płatków owsianych Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów Przepisy Anny Lewandowskiej i Ewy Chodakowskiej na zdrowe dania Pyszne i Zdrowe Naleśniki Kokosowe Chcesz schudnąć? Włącz do menu te superprodukty Czekoladowe raw cake