Śniadania od Chodakowskiej na okres zimowy. Aż siedem propozycji!
MARTA GRABIEC • dawno temu • 2 komentarzeW okresie zimowym nie mamy dostępu do świeżych owoców czy warzyw. W tym czasie zmagamy się z osłabieniem organizmu i ogólnym złym samopoczuciem. Jedna z najsłynniejszych trenerek w Polsce Ewa Chodakowska podzieliła się na swoim facebookowym profilu przepisami na zdrowe śniadania. Ile ma jej kanapka z awokado i jajkiem kcal? Jak zrobić omlet Chodakowskiej? Sprawdź, co jeść, żeby dobrze zacząć dzień.
Ten artykuł ma 3 strony:
Kanapki z pastą tuńczykową — 478 kcal
Lista składników
- tuńczyk w wodzie – ½ puszki [65g]
- jogurt naturalny, 2 proc. tłuszczu — 2 łyżki [40g]
- szczypiorek – 2 łyżki [16g]
- chleb żytni razowy – 2 kromki [62g]
- ser feta — plaster [40g]
- pieprz czarny – 2 szczypty [2g]
- papryka czerwona – ½ średniej sztuki [75g]
- banan, obrany — duży [150g]
Przygotowanie:
Rozgnieć widelcem ser, rybę z jogurtem, przyprawami i szczypiorkiem. Wymieszaj składniki na pastę. Posmaruj chleb pastą. Ułóż paseczki papryki. Zjedz banana.
Kanapka z jajkiem
Lista składników
- jaja kurze – 2 sztuki
- awokado – ½ sztuki [70g]
- pomidor — średnia sztuka [200g]
- chleb żytni razowy – 2 kromki [60g]
- bazylia suszona – szczypta [1g]
- oregano suszone — szczypta [1g]
- pieprz czarny — szczypta [1g]
Przygotowanie:
Jajka zrób na sadzone na patelni bez tłuszczu. Przełóż na talerz i ułóż wkoło plasterki pomidora i awokado. Przypraw. Zjedz z pieczywem.
Omlet z cukinią i pomidorami — 418 kcal
Lista składników
- cukinia— mniejsza sztuka [120g]
- jaja kurze – 2 sztuki
- olej rzepakowy — łyżka [10g]
- pomidor — średnia sztuka [150g]
- otręby owsiane – 2 łyżki [20g]
- mleko, 2 proc. tłuszczu – ¼ szklanki [60g]
- sezam — łyżka [10g]
- pietruszka, liście – 3 łyżki [12g]
- sól biała – szczypta [1g]
- pieprz czarny — szczypta [1g]
Przygotowanie:
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odcedź z niej nadmiar soku, następnie wymieszaj z roztrzepanym jajkami, otrębami, mlekiem, przyprawami i usmaż na oleju. Przygotuj sałatkę z pomidora i natki. Ułóż sałatkę na omlecie, złóż na pół. Posyp danie sezamem.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze