Serki topione do kanapek. Sprawdziliśmy ich skład
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzZnajdziemy je w lodówkach wszystkich sklepów spożywczych. Występują w trójkącikach, plastikowych osłonkach i w małych pudełkach. Stosujemy je zamiast masła. To właśnie z nich nasze mamy i babcie nierzadko przygotowują zupy serowe. O czym mowa? O serkach topionych.
Ten artykuł ma 7 stron:
Serek topiony z szynką
Kolejnym produktem, którego skład sprawdziliśmy, jest serek kremowy z szynką firmy Hochland. Producent umieścił na opakowaniu informację, że jest to serek bez barwników, składający się z samych naturalnych składników.
100 g to 201 kcal i 15 g tłuszczu, w tym 10 g kwasów tłuszczowych nasyconych. Ile mamy tutaj szynki? 5 proc. Składa się ona z mięsa wieprzowego, wody, soli, glukozy i E301 (askorbinian sodu) oraz E250 (azotyn sodu). W tych ilościach związki te nie są dla nas jednak niebezpieczne.
— Tu przynajmniej znamy zawartość sera. Znajduje się on jednak na drugim miejscu, co oznacza, że wcale nie jest lepszy od pierwszego badanego przez nas serka. Dużo tu tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, które powinniśmy ograniczać. No i sól! 2,2 g w 100 g produktu — wymienia dietetyczka.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze