Serki topione do kanapek. Sprawdziliśmy ich skład
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzZnajdziemy je w lodówkach wszystkich sklepów spożywczych. Występują w trójkącikach, plastikowych osłonkach i w małych pudełkach. Stosujemy je zamiast masła. To właśnie z nich nasze mamy i babcie nierzadko przygotowują zupy serowe. O czym mowa? O serkach topionych.
Ten artykuł ma 7 stron:
Serek topiony z czosnkiem i ziołami
W sklepie znaleźliśmy też serek topiony salami z czosnkiem i ziołami firmy Serenada. Producent podaje, że mamy tutaj 43 proc. sera. 100 g produktu to 220 kcal. 16 g tłuszczu, w tym 12 to kwasy tłuszczowe nasycone. A co dalej?
— Spora zawartość białka. Nie tylko ser, ale dodatkowo jeszcze serwatka. Mamy też mleko w proszku. Dobrze, że odtłuszczone! Podobnie jak u konkurencji — spora ilość soli. Producent wypisuje ją nawet jako osobny składnik. Zazwyczaj pochodzi ona z sera i dodatków smakowych. Smak to naturalne składniki, których raczej nie podrabia się sztucznymi aromatami. Są czosnek i zioła — tłumaczy dietetyczka.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze