Owoc kaki (persymona). Dlaczego warto go jeść?
ALEKSANDRA MIŁOSZ • dawno temuZa ojczyznę owocu kaki uznaje się Chiny. To stamtąd dotarł do Japonii, a w XIX wieku na terenie Stanów Zjednoczonych zaczęli go uprawiać kalifornijscy rolnicy. W dzisiejszych czasach persymona jest popularna we wszystkich rejonach świata, w których ciepły klimat stwarza odpowiednie warunki dla owocujących drzew, a więc w Azji Środkowej, południowej Europie, USA oraz w Korei Południowej. Te pomarańczowe owoce obrastają gałęzie drzew hurmy, które sięgają nawet ośmiu metrów.
Dzisiaj kaki można dostać w supermarketach, a nawet dyskontach. Za kilogram owoców trzeba zapłacić ok. 5 zł.
Persymona a zdrowie
Persymona to źródło błonnika oraz witamin A i C. Oprócz tego w jej składzie znajdziemy silne przeciwutleniacze takie jak epikatechina, kwas galusowy czy beta-karoten.
Zawiera też mnóstwo składników mineralnych: magnez, żelazo, fosfor, potas. Warto wiedzieć, że nie tylko owoc hurmy ma właściwości prozdrowotne. Chińczycy od zawsze używali liści kaki jako gorących okładów do leczenia podrażnionej i skaleczonej skóry.
Właściwości kaki
Dzięki dużej zawartości błonnika persymona doskonale wpływa na trawienie także ciężkostrawnych pokarmów, poprawia perystaltykę jelit i pomaga pozbyć się uciążliwych, nawracających zaparć.
Może być również spożywana przez osoby będące na diecie – chociaż w 100 g tego owocu znajdziemy 70 kalorii, to jego zjedzenie przyspieszy metabolizm.
Kaki zadba też o piękny wygląd naszej skóry. Bogactwo przeciwutleniaczy skutecznie hamuje procesy starzenia, utrzymując cerę gładką, jędrną i nawilżoną.
Źródło przeciwutleniaczy
Przeciwutleniacze tworzą także barierę ochronną organizmu dla nowotworów. Najwięcej właściwości antynowotworowych przypisuje się związkowi o nazwie kwas p-kumarynowy. Badania przeprowadzone przez japońskich naukowców z Uniwersytetu Mie dowiodły, że nie pozwala on na powstawanie zmian i mutacji w komórkach DNA, które mogłyby doprowadzić do rozwoju raka, w tym białaczki limfoblastycznej. W dodatku kwas galusowy działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, regulując jednocześnie poziom cholesterolu we krwi i nie doprowadzając do rozwinięcia się groźnych dla wątroby chorób.
Owoc piękna
Owoc persymony znalazł swoje zastosowanie także w kosmetyce. Często można go znaleźć w składzie kosmetyków przeznaczonych do cery trądzikowej, tłustej i mieszanej.
Można wykonać domową maseczkę ściągającą z owocu kaki. Wystarczy jego miąższ rozdrobnić widelcem, dodać białko jaja kurzego i tak powstałą papkę nałożyć na twarz. Po 20 minutach zmyć ciepłą wodą. Możemy być pewni, że po takim zabiegu skóra będzie ściągnięta, pory zmniejszone, a rozognione stany zapalne złagodzone.
Jaki owoc wybrać?
Wybierając w sklepie owoc kaki, zwróćmy przede wszystkim uwagę na to, aby jego skórka była gładka, sprężysta, pozbawiona uszkodzeń i przebarwień. Najlepiej jest wybierać owoce w pełni dojrzałe, jednak kupując te twardsze, możemy odłożyć je na kilka dni. W tym czasie powinny dojrzeć i zmięknąć.
Persymonę możemy jeść na kilka sposobów. Pamiętajmy, aby owoce kaki przechowywać w lodówce – będziemy mieć wtedy pewność, że przetrwają w świeżości nawet kilka tygodni.
Jak jeść owoc kaki?
Dojrzały owoc najlepiej będzie przekroić na pół, a miąższ wyjadać łyżeczką. Twardsze okazy można z łatwością obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części. Doskonale smakują samodzielnie, ale urozmaicą też owocową sałatkę, jogurt naturalny, twarożek i naleśniki. Kaki nadaje się także do przygotowywania dżemów, galaretek czy lodów.
Możemy też zdecydować się na suszenie persymony. W takiej formie doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciast, domowego musli czy potraw słodko-kwaśnych.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze