Niejedzenie mięsa - co dzieje się w organizmie, gdy rezygnujesz z mięsa
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuKażdy z nas zapewne przynajmniej raz zastanawiał się nad tym, czy niejedzenie mięsa byłoby dla niego dobrą opcją. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC), jedna z instytucji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), opublikowała przed kilkoma laty alarmujący raport dotyczący negatywnego wpływu spożywanego mięsa na nasze zdrowie. Zanim podejmiesz decyzję, musisz wiedzieć, jakie pojawią się efekty po odstawieniu mięsa, czym skutkuje brak mięsa w diecie i czy niejedzenie mięsa jest zdrowe.
Ten artykuł ma 6 stron:
6. Optymalny poziom ciśnienia we krwi
Regularne spożywanie mięsa wiąże się również z wysokim ciśnieniem krwi. Zostało to potwierdzone w badaniach opublikowanych w „Journal of Pulmonary and Respiratory Medicine”. Po spożyciu mięsa, podczas metabolizowania bakterii jelitowych, dochodzi do uwalniania się związku TMAO. Według naukowców może on przyczyniać się do wzrostu ciśnienia tętniczego.
Mięso zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz sodu. Związki te są kolejnymi czynnikami powodującymi podwyższone ciśnienie.
Negatywne skutki niejedzenia mięsa
Przedstawiliśmy Wam wiele argumentów przemawiających za odstawieniem mięsa, ale należy także
wspomnieć o negatywnych skutkach. Osoby przechodzące na dietę bez mięsa mogą początkowo odczuwać zmęczenie i osłabienie. Mięso bowiem jest źródłem żelaza i białka.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze