Niejedzenie mięsa - co dzieje się w organizmie, gdy rezygnujesz z mięsa
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuKażdy z nas zapewne przynajmniej raz zastanawiał się nad tym, czy niejedzenie mięsa byłoby dla niego dobrą opcją. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC), jedna z instytucji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), opublikowała przed kilkoma laty alarmujący raport dotyczący negatywnego wpływu spożywanego mięsa na nasze zdrowie. Zanim podejmiesz decyzję, musisz wiedzieć, jakie pojawią się efekty po odstawieniu mięsa, czym skutkuje brak mięsa w diecie i czy niejedzenie mięsa jest zdrowe.
Ten artykuł ma 6 stron:
5. Prawidłowy poziom glukozy we krwi
Insulinooporność jest stanem, w którym organizm wykazuje obniżoną wrażliwość na działanie insuliny, czyli hormonu regulującego poziom glukozy we krwi. To z kolei może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2 albo chorób serca.
Czerwone mięso, zwłaszcza to przetworzone, zawiera duże ilości sodu, azotanów i azotynów. Hamują one aktywność komórek beta, które są odpowiedzialne za wydzielanie insuliny.
Z badań opublikowanych w „Diabetic Medicine” wynika, że niskokaloryczna dieta wegetariańska pozwala na kontrolę masy ciała oraz regulowanie poziomu hormonów. Rezygnacja z mięsa może zmniejszyć także ryzyko wystąpienia innych problemów związanych z poziomem glukozy we krwi.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze