Produkty, które sieją spustoszenie w twoich jelitach
KAROLINA KONDRAK • dawno temu • 4 komentarzeSerek wiejski a jelita? Niektóre rodzaje sera szczególnie narażają na zaburzenia jelita. Cebula a jelita? Wzdęcia po cebuli to naturalna reakcja organizmu. Niektóre produkty mogą powodować wzdęcia i niestrawność, inne zaś o wiele poważniejsze skutki, jak zniszczenie jelit i mikrobiomu przewodu pokarmowego. Czas przeanalizować żywość, która ląduje na twoim talerzu. Oto produkty, które sieją spustoszenie w twoich jelitach.
Ten artykuł ma 5 stron:
4. Ser
Dlaczego może szkodzić: Laktoza należy do grupy FODMAP, stąd wiele rodzajów sera może podrażniać wrażliwy przewód pokarmowy. Sery o wysokiej zawartości laktozy, jak ricotta i serek wiejski szczególnie narażają na zaburzenia trawienia. To właśnie one są poddawane krótkiemu procesowi odciekania, przez co usuwana jest mniejsza ilość laktozy.
Co można poradzić: Jeżeli nie czujesz się najlepiej po zjedzeniu sera wiejskiego lub ricotta, wybierz zamienniki zawierające mniejszą ilość laktozy, jak sery brie, feta lub mozzarella. Dobrym wyborem będą też twarde sery: cheddar, parmezan lub sery szwajcarskie. Nie zapominaj jednak, że liczy się, jak dużą zawartość szkodliwych substancji dostarczysz ostatecznie do żołądka, czyli nie warto przesadzać, nawet z produktami uboższymi w laktozę.
Zobacz także:
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze