7 naturalnych sproszkowanych substancji dobrych dla jelit. Herbata na jelita
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuWzdęcia, zaparcia, uczucie pełności w brzuchu - z tymi objawami zmagamy się obecnie bardzo często. Powody są różne: dieta bogata w przetworzone produkty, siedzący tryb życia, brak warzyw i owoców w diecie. Problemy układu pokarmowego mogą być także spowodowane poważniejszymi zaburzeniami - nietolerancją glutenu, zespołem jelita drażliwego, a nawet nowotworami.
Ten artykuł ma 4 strony:
Żelatyna
Żelatyna rozpuszczona w wodzie i przyjmowana regularnie poprawia pracę układu pokarmowego. To oczyszczone białka pochodzące od zwierząt. Substancja zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego oraz regeneruje ściany żołądka.
Dostarcza białka, które jest niezbędne do budowy zdrowych kości i mięśni. Jest niskokaloryczna — nie zawiera tłuszczów ani węglowodanów.
Zobacz też: Żółty shot na lepsze trawienie
Kurkuma
Ostatnią, ale równie ważną substancją jest kurkuma - przyprawa znana z kuchni indyjskiej. Może być stosowana w leczeniu niestrawności, przy zapaleniu okrężnicy, wrzodach, hemoroidach oraz wzdęciach.
Okazuje się także, że kurkuma, dzięki zawartości fitochemikaliów, pobudza pęcherzyk żółciowy do szybszego trawienia. Jej regularne stosowanie przyczynia się w jelitach do lepszej wchłanialności zdrowych tłuszczów oraz witamin.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze