3 przepisy na ciasteczka. "Dieta to nie kara"
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuKażdy, kto choć raz był na diecie, wie, jak duża jest wówczas pokusa, by sięgnąć po coś zakazanego. Ciastka, czekoladki i inne słodkości prześladują nas na każdym kroku, ale przecież nie możemy się złamać. Musimy zacisnąć zęby i wytrwać w swoich postanowieniach. A co jeśli Ci powiem, że wcale nie musi tak być?
Dieta to nie kara, a racjonalne podejście do odżywiania. Wystarczy trochę chęci, a nasze „dietetyczne” menu zamieni się w prawdziwy raj dla podniebienia. Poniżej przedstawiam kilka propozycji na dietetyczne ciastka, które spokojnie mogą znaleźć się w Waszym jadłospisie.
Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem i suszonymi owocami
Składniki:
- szklanka płatków owsianych górskich,
- łyżka mąki kokosowej,
- 40 g odżywki białkowej (u mnie słony karmel),
- łyżeczka stewii w pudrze,
- 2 łyżki mleka,
- jajko,
- ulubione dodatki, np. pestki słonecznika, rodzynki, suszone morele.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania dość zbitej masy. Gdyby wyszła za rzadka (użyliśmy za dużo mleka), dodajemy więcej mąki kokosowej.
Następnie formujemy ciastka i układamy je na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w 150 stopniach przez ok. 15–20 min.
Amarantuski z sezamem i żurawiną
Składniki:
- szklanka amarantusa,
- szklanka sezamu,
- pół szklanki żurawiny,
- 3–4 łyżki miodu.
Sposób przygotowania:
Miód podgrzewamy, aby był płynny. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Gdy masa przestygnie, formujemy ciasteczka i pieczemy je przez ok. 15 min. w 180 stopniach.
Owsiane ciasteczka z marchewką i żurawiną
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich,
- 1 duża marchewka,
- pół szklanki wiórków kokosowych,
- garść orzechów włoskich,
- pół szklanki suszonej żurawiny,
- jajko,
- 1 czubata łyżka oleju kokosowego (30 g),
- 1 duża łyżka miodu (25 g),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy,
- trochę soku z pomarańczy (30 ml),
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Rozpuszczamy olej kokosowy na małym ogniu. Jeśli miód jest bardzo gęsty, można go rozpuścić wraz z olejem. W misce rozkłócamy jajko. Dodajemy startą marchewkę, rozpuszczony olej kokosowy i miód, a także cynamon, sól, skórkę i sok z pomarańczy. Mieszamy.
Następnie dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, pokruszone orzechy i żurawinę. Dokładnie wszystko mieszamy. Z 2 łyżek masy formujemy kulki (trzeba je dobrze docisnąć), rozpłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdyby nie chciały się formować — musimy chwilę odczekać, a gdyby były zbyt suche — dodać więcej soku z pomarańczy.
Pieczemy je przez ok. 20–25 minut w 170 stopniach (aż do zrumienienia).
Autorka tekstu: Emilia Mościcka - Zdrowo uzależniona
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze