Niesamowite właściwości przyprawy garam masala
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuCzy słyszeliście kiedykolwiek o garam masala? Być może kojarzy wam się to z jakimś produktem lub potrawą, ale w rzeczywistości jest to specyficzna mieszanka przypraw prosto z Indii. Nie tylko dodaje naszym daniom wyjątkowego smaku, ale też ma potężne działanie prozdrowotne. Garam masala ma silne właściwości antynowotworowe oraz poprawia funkcjonowanie układu trawiennego. Badania pokazują, że przyprawa ta może również zapobiec zaparciom i stanowi świetny dodatek do diety osób cierpiących na cukrzycę, a także przyczynia się do wzmocnienia ogólnej odporności organizmu.
To niesamowite, że wystarczy posypanie potraw przyprawami, aby zapewnić sobie tyle wspaniałych korzyści zdrowotnych. Można je dodać do zup, potraw, dań mięsnych i wegetariańskich.
Co właściwie oznacza "garam masala"?
Garam masala to mieszanka zmielonych, zwykle suszonych przypraw pochodzących z Indii. Garam po indyjsku onacza "ciepły" lub "gorący". Masala to inaczej "przyprawa". Nazwa ta opisuje dowolną mieszankę przypraw stosowaną w kuchni indyjskiej. Oprócz Indii, ta mieszanka przypraw jest również powszechnie stosowana w Pakistanie i innych kuchniach południowoazjatyckich.
Nie wszystkie receptury garam masala są takie same. Istnieje wiele odmian, często w zależności od regionu Indii lub miejscowości pochodzenia, rodzinnej receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie lub "kaprysu" indywidualnego twórcy. Liczba przypraw w garam masala może być różna, ale są mieszanki, które zawierają nawet 30 składników!
Jakie przyprawy są powszechnie stosowane w garam masala?
Tradycyjna receptura często zawiera czarny pieprz, cynamon, kardamon, goździki, gałkę muszkatołową i kminek. Inne składniki obejmują koper włoski, kolendrę i liście laurowe.
Niezależnie od tego, jakie przyprawy są używane do stworzenia garam masala, wszystkie są starannie mieszane w celu zapewnienia zrównoważonego smaku, który jest nieco słodki, ale za to całkowicie pozbawiony cukru.
Poprawia działanie układu trawiennego
Zgodnie z medycyną ajurwedyjską, garam masala ma zdolność do rozgrzewania ciała. Podstawą tego 5000-letniego systemu naturalnego uzdrawiania jest "ogień trawienny". Według Ajurwedy, należy zapewnić swojemu ciału odpowiedni rodzaj i ilość "rozrzewającej" żywności, aby utrzymać optymalny poziom trawienny.
Garam masala zwiększa temperaturę ciała, a tym samym — poprawia nasz metabolizm. Zapobiega to powolnemu trawieniu i gromadzeniu się toksyn w organizmie, które są wynikiem tego, że nasz system trawienny nie działa prawidłowo.
Łagodzi zaparcia
Ponieważ garam masala poprawia trawienie, nie jest zaskoczeniem, że wykazano również, że mieszanka ta zmniejsza czas tranzytu trawiennego, co z kolei zmniejsza prawdopodobieństwo zaparć.
Według badania opublikowanego w czasopiśmie "Tropical Gastroenterology", spożycie garam masala doprowadziło do szybszego czasu trawienia u dobrze odżywiających się, zdrowych, dorosłych ochotników.
Zapobiega nowotworom
Jedno badanie szczegółowo badało garam masala i jej właściwości przeciwnowotworowe. Analiza opublikowana w czasopiśmie „Nutrition and Cancer”, oceniło wpływ przyprawy na zwierzęta, które były karmione tą przyprawą przez 10 dni.
Odkrycia sugerują, że garam masala działa jako naturalny czynnik zapobiegający nowotworom, poprzez zachęcanie organizmu do detoksykacji.
Badania wykazały również zmniejszenie guzów nowotworowych w wyniku spożywania garam masala. Nie jest to zaskakujące, ponieważ wiele przypraw, które składają się na tę wyjątkową mieszankę, to naturalne bomby antyoksydantów.
Zobacz też: Zdrowe produkty spożywcze o działaniu anti-aging
Walczy z cukrzycą
Prawie każdy rodzaj garam masala zawiera cynamon, prawdziwą super przyprawę. Jej korzyści zdrowotne zostały wielokrotnie udowodnione naukowo. Cynamon ma zdolność zapobiegania cukrzycy i naturalnie obniża poziom cukru we krwi u diabetyków.
Wzmacnia ogólny stan zdrowia
Zawarty w garam masala cynamon jest przeciwutleniaczem, środkiem przeciwzapalnym, przeciwcukrzycowym, przeciwbakteryjnym, przeciwnowotworowym oraz obniżającym stężenie lipidów we krwi. Ale to nie wszystko! Przyprawa ta jest również skuteczna w walce z poważnymi zaburzeniami neurologicznymi, takimi jak choroba Parkinsona i choroba Alzheimera. Cynamon nie jest jednak jedyną "gwiazdą” w tej mieszaninie smaków.
Poznajcie przepis na garam masala!
Przepis na garam masala
Czas przygotowania: 2 minuty
Składniki:
- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżki kolendry
- ½ łyżki kardamonu
- ½ łyżki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
- ½ łyżeczka świeżego czarnego pieprzu
Ważne!
Wymieszaj i zmiel wszystkie przyprawy i zioła. Garam masala najlepiej przygotowywać w małych partiach, aby zachować świeżość. Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu przez maksymalnie sześć miesięcy.
Środki ostrożności!
Jeśli jesteś uczulony na jakiekolwiek przyprawy zawarte w garam masala, nie powinieneś jej spożywać.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze