Nowe badania: od czego zależy skuteczność diety?

Wiele osób walczy z efektem jojo. Pomimo tego że widzą zmiany w wyniku stosowanych diet, ludzie szybko wracają do poprzedniej wagi, a czasem zyskują nawet więcej nowych kilogramów. Amerykańscy naukowcy odkryli jednak metodę, która pozwoli odpowiednio przygotować się do diety i zagwarantuje jej skuteczność.

Nawet jeśli uważasz, że odżywiasz się prawidłowo, jesz mniej a częściej, regularnie ćwiczysz i ograniczasz dni, w które pozwalasz sobie na małe odstępstwa, to jednak nie zawsze dieta daje wymarzone efekty, a twoja waga może stać w miejscu.
Eksperci uważają, że wszystko tkwi w naszej głowie. Okazuje się, że umysł może mieć wyższość nad ciałem, co oznacza, że aby zobaczyć efekty odchudzania, musimy lepiej zrozumieć podstawy naszych codziennych wyborów i nawyków żywieniowych.
Zobacz też: 5 dziwnych, ale skutecznych trików dietetycznych

Na szczęście według ekspertów jest to bardzo proste. Wystarczy, że zaczniesz prowadzić dziennik żywności.
Według badania opublikowanego w "American Journal of Preventative Medicine" naukowcy odkryli, że wśród 1 700 osób te, które prowadziły swoje dzienniki każdego dnia, traciły dwukrotnie więcej kilogramów niż te, które tego nie robiły. Co więcej, w badaniu z 2012 roku opublikowanym w czasopiśmie "Academy of Nutrition and Dietetics" wykazano, że spośród 439 kobiet, te które robiły notatki w swoich dziennikach żywności, straciły około 13 proc. masy ciała, podczas gdy te, które nie prowadziły dzienników, straciły zaledwie 8 proc.
Jeśli perspektywa prowadzenia dziennika wydaje się zniechęcająca, mamy dla ciebie rozwiązanie. Na początku należy prowadzić dziennik przez kilka dni bez zmiany nawyków żywieniowych, a następnie stopniowo można zacząć wprowadzać drobne zmiany w diecie i starać się kontynuować dziennik przez kilka kolejnych dni.
Jedyną drogą rozwoju jest ciągłe podnoszenie poprzeczki. Jedyną miarą sukcesu jest wysiłek, jaki włożyliśmy, aby go osiągnąć.
Bruce Lee, aktor i mistrz sztuk walki

Zamiast skupiać się na liczbie kalorii w tym czasie, należy po prostu zapisywać to, co zjedliśmy. Można również dodać zapiski na temat naszego samopoczucia każdego dnia. Dzięki temu łatwiej nam będzie wychwycić produkty, które powinniśmy zmienić w naszej diecie.
Natomiast opisując nasze samopoczucie, możemy po pewnym czasie zauważyć pozytywne zmiany, jak np. przypływ energii i optymizmu, dzięki zdrowszym wyborom.
W rzeczywistości osoby na diecie, które prowadzą dzienniki, są bardziej świadome tego, co wpływa na ich wybory żywieniowe. Taki pamiętnik uświadamia ludziom, ile faktycznie jedzą i jak się czują po zjedzeniu konkretnego posiłku.
10 zasad ułatwiających odchudzanie
Widząc, że dopiero godzinę temu zjedliśmy obiad, mniej chętnie sięgniemy po hamburgera, czy kolejny batonik. Dzięki dziennikowi żywności ograniczymy podjadanie i zaczniemy jeść regularniej. Opisywanie posiłków może być najlepszą motywacją do schudnięcia, ponieważ często nie mamy świadomości tego, ile tak naprawdę jemy.

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze