Ujemny bilans kaloryczny - produkty o ujemnym bilansie kalorycznym
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuOkreślenie "ujemne kalorie" odnosi się do sytuacji, gdy dane produkty zawierają mniej kalorii, niż potrzebnych jest na wszystkie procesy związane z ich strawieniem, metabolizmem i wydaleniem. Efektem ich spożywania jest ujemny bilans kaloryczny w organizmie. Jakie są produkty z "ujemnymi kaloriami"? Zazwyczaj to warzywa i owoce, które zawierają dużo wody i błonnika. Jednym z najbardziej popularnych z tej grupy jest grejpfrut, okazuje się jednak, że nie tylko on jest sprzymierzeńcem osób dbających o swoją sylwetkę. Poznaj produkty ujemne kalorycznie.
Ten artykuł ma 2 strony:
Seler naciowy
Seler naciowy w ok. 75 proc. składa się z wody, 25 proc. to błonnik. Ten ostatni składnik sprawia, że warzywo hamuje uczucie głodu na dłużej i zmniejsza ochotę na podjadanie. Co więcej, seler jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak witamina C, A i K oraz antyoksydanty pozytywnie wpływające na układ krążenia.
Grejpfrut
Ten słodko-kwaśny owoc w 60 proc. składa się z wody, podczas gdy reszta to zdrowy błonnik wspomagający układ trawienny. Spożywanie grejpfrutów pozytywnie wpływa na metabolizm, pomagając organizmowi spalać kalorie w szybszym tempie. Co więcej, owoce te zawierają fitoskładniki — limonoidy, które zmniejszają ryzyko wystąpienia guzów w żołądku, jelitach czy płucach. Osoby jedzące dużo tych cytrusów mają niższy poziom złego cholesterolu.
Warzywa o zielonych liściach
Sałata, jarmuż czy szpinak to również warzywa z ujemnymi kaloriami. Ich skład to 50 proc. wody i 50 proc. błonnika. Co za tym idzie, znacznie zmniejszają potrzebę na jedzenie słodkości. Co więcej, jarmuż zawiera np. glukozynolany, które spożywane w dużych ilościach mogą zapobiegać rozwojowi raka piersi, prostaty, jajników czy pęcherza.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze