Mroźne Specjały marki Netto
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu„Mroźne Specjały” to wyjątkowej jakości mrożone owoce i warzywa dostępne tylko w sieci sklepów Netto. To oferta skierowana do osób, które stawiają na wyśmienity smak, lubią, gdy gotowanie trwa krótko i chcą mieć pewność, że przygotowują potrawy z pełnowartościowych warzyw – źródeł witamin i minerałów.
Farsz uniwersalny – szpinak
Jeśli ktoś zapytałby o warzywo z największą zawartością żelaza, bez wahania wskażemy właśnie szpinak. W kuchni traktowany nieco po macoszemu — czemu zapewne winne są szkolne stołówki — szpinak kryje w sobie także wiele magnezu i witaminy C. Świetnie nadaje się jako dodatek do mięs i ziemniaków. Wybornie smakuje z makaronem i serem typu feta. Idealnie sprawdza się jako farsz do naleśników i pierogów. Szpinak w tej wersji pokochają nie tylko dorośli. Także dzieci docenią to zielone warzywo. Można kupić świeży szpinak w sklepie warzywnym lub skorzystać ze szpinaku mrożonego „Mroźne Specjały”
Kalafior na tysiąc sposobów
Trudno uwierzyć, że kalafior, tak popularny w polskich domach, nie jest naszym rodzimym warzywem. Przywędrował z Włoch, ale szybko zaadaptował się do polskich warunków. Najczęściej jest jedzony z podsmażoną tartą bułką, ale to nie jedyny sposób na podanie tego warzywa. Świetnie sprawdza się jako warzywo duszone z mięsem, dobrze komponuje się z włoszczyzną, więc można go użyć do zupy, wybornie smakuje zapiekany z żółtym serem. Główki kalafiora mogą być użyte jako farsz do dużych warzyw, papryki, cukinii lub kabaczka. Kalafior sam w sobie ma łagodny smak, ale bardzo dobrze smakuje przyprawiony pieprzem lub ostrą papryką.
Zupa błyskawiczna
Tradycyjną zupę gotuje się na wywarze z mięsa z dodatkiem pokrojonych warzyw. Niestety samo przygotowanie wywaru trwa dosyć długo, Można oczywiście zrobić założenie, że w tym czasie pokroimy warzywa, ale nie przyspieszy to procesu gotowania. Na szczęście w sytuacji podbramkowej wywar można przygotować na bazie kostki bulionowej, a zamiast świeżych warzyw użyć mrożonki. Mrożone zupy z logo „Mroźne Specjały” wystarczy zagotować, by cieszyć się gotowym daniem. Aby potrawa była bardziej sycąca, można do zupy dorzucić makaron lub ryż.
Mięso z warzywami
To danie zyskuje coraz większą ilość zwolenników i coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Minusem przygotowań jest długi czas obierania i krojenia warzyw. Aby wyeliminować to najsłabsze ogniwo, można sięgnąć po mrożone warzywa na patelnię z serii „Mroźne Specjały” dostępne w sieci sklepów Netto. Specjalnie dobrane gatunki warzyw gwarantują przygotowanie smacznej i zdrowej potrawy. Zaczynamy oczywiście od podsmażenia mięsa, bo to zajmuje najwięcej czasu. Gdy mięso jest gotowe, dorzucamy warzywa i dusimy całość około piętnastu minut. Można doprawić do smaku solą lub ulubionymi ziołami. Mięso z warzywami można podać jako samodzielne danie lub dodatek do ziemniaków, makaronu bądź ryżu.
Orient w pięć minut
Kuchnia chińska w krótkim czasie zyskała sobie wiernych zwolenników na całym świecie. Również w Polsce można zauważyć niemały tłok w lokalach serwujących chińszczyznę. Właśnie dlatego w ofercie Netto znajdziemy mrożoną mieszankę chińską. Pokrojone w słupki warzywa z dodatkiem pędów bambusa i grzybów mun to podstawa wielu chińskich potraw. Wystarczy podsmażyć je na patelni, dodać posiekane mięso lub rybę, polać orientalnym sosem i danie gotowe.
Sałatka do obiadu
Nikt nie wyobraża sobie tradycyjnego, polskiego obiadu bez dodatku sałatki bądź surówki. Miłośnicy tradycyjnej marchewki z groszkiem z pewnością docenią fakt, iż zestaw ten można kupić jako gotową mrożonkę z serii „Mroźne Specjały”. Przygotowanie takiej sałatki nie trwa długo, warzywa zachowują naturalny kolor i wyrazisty smak.
Ozdoba stołu
Nie jest tajemnicą, że im bardziej smakowicie wygląda potrawa, tym chętniej ją zjadamy. Czasem też przydaje się coś, co będzie jadalną dekoracją stołu. W tej roli świetnie sprawdza się kolorowa fasolka szparagowa. W sklepach Netto można ją kupić w wersji zielonej i żółtej. Ugotowana na miękko, ze starannie obciętymi końcówkami sprawdzi się jako dodatek do mięs, ryb i sałatek. Poukładana na krawędziach półmisków z wędlinami i serami będzie apetycznym akcentem kolorystycznym. Sprawdzi się także w towarzystwie wędzonych ryb lub serów.
Owocowy deser w zimie
Zima nie rozpieszcza bogactwem owoców. Co prawda w sklepach dostępne są owoce egzotyczne, ale nie każdy jest miłośnikiem zamorskich specjałów. Świeże truskawki w zimie na pewno nie pochodzą z Polski i niekoniecznie pachną i smakują tak, jak nasze krajowe. W takim wypadku można sięgnąć po mrożone truskawki z serii „Mroźne Specjały”. Po rozmrożeniu zachowują swój kształt, smak i aromat. Nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do przygotowania z nich smacznych deserów.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze