Niskokaloryczne wegańskie śniadania - oto pięć znakomitych przepisów
PAULINA BANAÅšKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 2 komentarzeNiskokaloryczne wegaÅ„skie Å›niadania sÄ… źródÅ‚em m.in. biaÅ‚ka, bÅ‚onnika pokarmowego oraz zdrowych tÅ‚uszczów. GwarantujÄ… dawkÄ™ energii do dziaÅ‚ania i minimalizujÄ… ryzyko podjadania w ciÄ…gu dnia, co stanowi jednÄ… z przyczyn problemów z wagÄ….
Ten artykuł ma 5 stron:
Mają być niskokaloryczne, a zarazem wysokobiałkowe śniadania wegańskie. Jak to osiągnąć? Oto pięć doskonałych propozycji.
WegaÅ„skie Å›niadania — kalafiorowa owsianka
Ta owsianka z kalafiora w porównaniu z klasyczną jest mniej kaloryczna, a bardziej bogata w błonnik. Zawiera więcej białka niż miseczka płatków owsianych. Konsystencja tego dania śniadaniowego jest gładka i kremowa. Ponieważ kalafior ma łagodny smak, o walorach tej owsianki decydują dodatki, m.in. cynamon. Jeżeli rano nie mamy czasu na gotowanie kalafiora, warto przygotować większą jego ilość wcześniej i każdego ranka sukcesywnie podgrzewać.
Zobacz też: Owsianka z jabłkiem i migdałami (bez laktozy)
Lista składników:
- 2 szklanki różyczek kalafiora,
- pół banana,
- 1 szklanka niesłodzonego mleka sojowego,
- pół łyżki masła migdałowego,
- 2 łyżeczki syropu klonowego,
- 1 i ¼ łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 4 truskawki,
- ¼ gruszki,
- 1 łyżka surowych migdałów.
Sposób przygotowania:
Surowe różyczki kalafiora wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy. NastÄ™pnie dodajemy banana i powtarzamy czynność do momentu, aż otrzymamy masÄ™ o konsystencji purée. MieszaninÄ™ przekÅ‚adamy do garnka, dodajemy mleko sojowe, masÅ‚o migdaÅ‚owe, syrop klonowy, cynamon, sól i ekstrakt z wanilii. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy do momentu, aż kalafior wchÅ‚onie pÅ‚yn i bÄ™dzie miÄ™kki (12–15 minut). OwsiankÄ™ podajemy posypanÄ… migdaÅ‚ami i plastrami ulubionych owoców.
Wartość energetyczna tego dania z owocami i orzechami wynosi 350 kcal, bez dodatków — 280 kcal (jest też mniej sÅ‚odka, dostarcza 21 gramów cukru). Owsianka jest źródÅ‚em witaminy C i wapnia. Jest bogata w bÅ‚onnik pokarmowy (13 gramów). Dostarcza też 15 gramów biaÅ‚ka, 50 gramów wÄ™glowodanów i 12 gramów tÅ‚uszczów.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze