Dieta jajeczna - monodieta, która daje szybkie efekty. Dieta jajeczna - jadłospis
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 4 komentarzeDieta jajeczna opiera się głównie na spożywaniu jajek gotowanych na twardo. Cykl diety trwa dwa tygodnie i daje dobre efekty - można w tym czasie schudnąć nawet 5 kg. Jakie są zasady diety i jak wygląda jadłospis? Oto dieta jajeczna - menu.
Dieta jajeczna — co to jest?
Dieta jajeczna należy do sposobów odżywiania nazywanych monodietami. Jest to system żywienia oparty w większości na jednym produkcie lub jednej grupie produktów. W diecie jajecznej — jak wynika z samej nazwy — je się głównie jajka, przeważnie kurze. Oprócz nich dopuszczalne jest spożycie chudego mięsa, ryb, warzyw nieskrobiowych (zalecane są zielone) i niektórych owoców — np. grejpfruta czy pomarańczy.
Dieta jajeczna — zasady
Dieta jajeczna jest bardzo mało zróżnicowana i opiera się przede wszystkim na spożywaniu jajek. Jednak ich liczba i sposób przyrządzania jest ściśle określona. Według zasad tej diety, można jeść 6 jajek dziennie i muszą one zostać ugotowane na twardo, przez maksymalnie 10 minut (by nie utraciły cennych właściwości). Co kilka dni można pozwolić sobie na gotowane lub pieczone mięso z indyka czy kurczaka albo na rybę przyrządzoną na parze. Cały cykl procesu odchudzania nie powinien trwać mniej niż 14 dni, aby uzyskać efekty, trzeba go sumiennie przestrzegać.
Podczas stosowania diety należy pić około 3 litrów niegazowanej wody lub zielonej herbaty dziennie — dzięki temu przyspiesza się proces wypłukiwania toksyn z organizmu i produktów przemiany materii.
Dieta jajeczna — efekty
Jeśli chcesz, by twoja dieta była najskuteczniejsza, dieta jajeczna jest świetną opcją. Efekty diety jajecznej są dość szybko widoczne — już nawet po kilku dniach. Liczba zrzuconych kilogramów jest oczywiście zależna od predyspozycji organizmu — jedni schudną w 2 tygodnie 2 kg, inni mogą zrzucić nawet 5 kg. Dieta jest zdecydowanie niskokaloryczna, nie przekracza nawet 1000 kcal w ciągu doby.
Nie zaleca się stosowania tej diety dłużej niż 14 dni, a lekarze i dietetycy zalecają maksymalnie siedem dni. Często po zakończeniu diety, gdy organizm zaczyna się normalnie odżywiać, następuje efekt jojo.
Dieta jajeczna na 5 dni — jadłospis
Dzień 1
Śniadanie: 2 jajka ugotowane na twardo, grejpfrut
Obiad: 2 jajka ugotowane na twardo, sałatka z jarzyn z odrobiną oliwy z oliwek
Kolacja: 2 jajka na twardo, pomarańcza lub banan
Dzień 2
Śniadanie: 2 jajka ugotowane na twardo, średni banan
Obiad: 2 jajka ugotowane na twardo, sałatka z warzyw (sałata lodowa, pomidor, kilka oliwek)
Kolacja: 2 jajka ugotowane na twardo, jabłko
Dzień 3
Śniadanie: 2 jajka ugotowane na twardo, 2–3 kiwi
Obiad: 2 jajka ugotowane na twardo, sałatka z selera
Kolacja: 2 jajka ugotowane na twardo, dwie niewielkie gruszki
Dzień 4
Śniadanie: 2 jajka ugotowane na twardo, 2–3 mandarynki
Obiad: 2 jajka ugotowane na twardo, marchewka z groszkiem
Kolacja: 2 jajka ugotowane na twardo, pomarańcza
Dzień 5
Śniadanie: 2 jajka ugotowane na twardo, jabłko
Obiad: 2 jajka ugotowane na twardo, sałatka z ogórkiem kwaszonym, pomidorem i porem
Kolacja: filet z dorsza gotowany
DD
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze