Potrawy świąteczne, które przygotowujesz w nieprawidłowy sposób
EWA RYCERZ • dawno temu • 3 komentarzeŚwiąteczne potrawy jesteście w stanie wymienić na poczekaniu. Rozmaite ryby, wędliny, sałatki, warzywa, owoce i ciasta. Święta Bożego Narodzenia to gama różnych smaków, zapachów i potraw. By nie odczuć świątecznego przejedzenia, warto zwrócić uwagę na to, co i jak jemy. Zadbaj o to, by potrawy świąteczne były przygotowywane w prawidłowy sposób.
Ten artykuł ma 3 strony:
Sałatka jarzynowa
Królowa świątecznych sałatek. Miks ziemniaków, marchwi, jabłek, cebuli, ogórków kiszonych, pietruszki, selera i majonezu. Bomba witaminowa. A jednak nie do końca wykorzystujemy potencjał warzyw i owoców. Dlaczego?
Ponieważ przed gotowaniem obieramy je ze skórki, a to w tym miejscu warzywa gromadzą najwięcej witamin. Jest tak w przypadku ziemniaków, pietruszki i marchwi. Również jabłka najwięcej cennej witaminy C gromadzą tuż pod skórką. Choć początkowo może się to wydawać dziwnym pomysłem, zostaw skórkę przynajmniej na marchewce i jabłkach. Przekonasz się, że będą równie delikatne, za to o wiele smaczniejsze i zdrowsze.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze