4 pary produktów, które pomagają schudnąć
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuWiemy, że awokado, choć jest kaloryczne, pomaga zredukować tkankę tłuszczową. To zasługa obecności w jego składzie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które podkręcają metabolizm. Jednak na tym owocu lista produktów o właściwościach odchudzających się nie kończy. Okazuje się, że takie działanie możemy zaobserwować, łącząc na talerzu dwa produkty albo wzbogacając smak naparu zdrowym dodatkiem. Sprawdź, które artykuły spożywcze warto ze sobą zestawiać, aby schudnąć.
Ten artykuł ma 5 stron:
Zielona herbata i sok z cytryny
Na diecie nierzadko pijemy zieloną herbatę, ponieważ napar ten przyspiesza przemianę materii (to zasługa EGCG — antyoksydantu) i ma właściwości spalające tłuszcz. Stosujemy ją też po zakończeniu odchudzania, aby utrzymać jego efekty. Jeśli będziemy ją pić, uprawiając regularnie sport i odżywiając się zdrowo, zwiększymy poziom spalania tkanki tłuszczowej o 17 proc.
Ponadto obecne w niej katechiny pomagają oczyścić organizm z toksycznych substancji. Zielona herbata pomaga też osobom zmagającym się z cellulitem. Co więcej, obniża ryzyko wystąpienia efektu jo-jo.
Możemy spotęgować odchudzające działanie zielonej herbaty, dodając do niej sok z cytryny. Owoc ten zawiera pektyny — rozpuszczalny błonnik, który usprawnia przemianę materii. Sok dostarcza też witaminy C, która zwiększa absorpcję przeciwutleniaczy z tego napoju. Łącznie te dwa produkty pomogą nam pozbyć się zbędnych kilogramów szybciej.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze