4 pary produktów, które pomagają schudnąć
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuWiemy, że awokado, choć jest kaloryczne, pomaga zredukować tkankę tłuszczową. To zasługa obecności w jego składzie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które podkręcają metabolizm. Jednak na tym owocu lista produktów o właściwościach odchudzających się nie kończy. Okazuje się, że takie działanie możemy zaobserwować, łącząc na talerzu dwa produkty albo wzbogacając smak naparu zdrowym dodatkiem. Sprawdź, które artykuły spożywcze warto ze sobą zestawiać, aby schudnąć.
Ten artykuł ma 5 stron:
Tuńczyk i imbir
Jeśli chcemy przyspieszyć metabolizm, powinniśmy jeść tuńczyka w połączeniu z imbirem. Ryba ta jest bogata w kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które pełnią ważną rolę w diecie (przyspieszają odchudzanie) i przebiegu pracy układu krążenia (gwarantują prawidłową pracę serca). Natomiast przyprawa jest źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki.
Tuńczyk jest niskokaloryczny — 100 g świeżej ryby dostarcza 108 kcal. Zawiera spore ilości białka (ok. 23 g), które wspomaga odchudzanie (zwiększa wrażenie sytości, pomaga spalić więcej kalorii). Zawiera też witaminy z grupy B, które są odpowiedzialne za kontrolowanie procesów energetycznych i pracę układu nerwowego. Z tego względu tuńczyk powinien znaleźć się w menu osób aktywnych fizycznie.
Natomiast spożywanie imbiru usprawnia trawienie (obecny w nim olejek pobudza wydzielanie soków żołądkowych) i przyspiesza metabolizm. Przyprawa ta zawiera też kapsaicynę, która sprawia, że temperatura ciała wzrasta, a organizm zużywa więcej kalorii. W efekcie pomaga schudnąć.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze