4 pary produktów, które pomagają schudnąć
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuWiemy, że awokado, choć jest kaloryczne, pomaga zredukować tkankę tłuszczową. To zasługa obecności w jego składzie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które podkręcają metabolizm. Jednak na tym owocu lista produktów o właściwościach odchudzających się nie kończy. Okazuje się, że takie działanie możemy zaobserwować, łącząc na talerzu dwa produkty albo wzbogacając smak naparu zdrowym dodatkiem. Sprawdź, które artykuły spożywcze warto ze sobą zestawiać, aby schudnąć.
Ten artykuł ma 5 stron:
Kurczak i ostra papryka
Pierś z kurczaka to jeden z popularnych produktów wybieranych przez osoby na diecie. Chude mięso jest źródłem cennego białka o działaniu odchudzającym. Skutecznie zaspokaja głód.
Natomiast ostra papryka przyspiesza metabolizm. Zawiera kapsaicynę — składnik, który odpowiada za jej wyrazisty smak. Ponadto zmniejsza ona apetyt. Co więcej, zgodnie z wynikami badań, które zostały opublikowane w “American Journal of Clinical Nutrition”, kapsaicyna przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej z okolicy brzucha.
Skuteczność ostrej papryki w procesie utraty masy ciała, poprawy przemiany materii i spalania tkanki tłuszczowej dowiedli też naukowcy z University of Maryland School of Medicine w Baltimore. Przeprowadzili oni 12-tygodniowe badanie, którego 80 uczestników (40 kobiet i 40 mężczyzn) podzielono losowo na dwie grupy. Pierwsza przyjmowała kapsułki doustne z kapsaicyną (6 mg), druga — z placebo. Badacze nie zauważyli żadnych skutków ubocznych ich stosowana, stwierdzili natomiast, że substancja ta powoduje wzrost oksydacji tłuszczu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze