4 pary produktów, które pomagają schudnąć
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuWiemy, że awokado, choć jest kaloryczne, pomaga zredukować tkankę tłuszczową. To zasługa obecności w jego składzie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które podkręcają metabolizm. Jednak na tym owocu lista produktów o właściwościach odchudzających się nie kończy. Okazuje się, że takie działanie możemy zaobserwować, łącząc na talerzu dwa produkty albo wzbogacając smak naparu zdrowym dodatkiem. Sprawdź, które artykuły spożywcze warto ze sobą zestawiać, aby schudnąć.
Ten artykuł ma 5 stron:
Warzywa i jajka
Jajka to źródło witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. W ich skład wchodzą fosfolipidy, takie jak lecytyna, które wpływają pozytywnie na gospodarkę lipidową organizmu. Są też źródłem jakościowego białka, które wspiera proces odchudzania: hamuje łaknienie, dzięki czemu nie podjadamy pomiędzy posiłkami, nasila wydatkowanie energii, co sprawia, że spalamy tłuszcz w szybszym tempie.
W połączeniu z innymi produktami spożywczymi jajka powodują spadek masy ciała. Możemy je zestawić np. ze szpinakiem (w postaci jajecznicy). Wówczas tylakoid obecny w zielonym warzywie zablokuje rozkładanie się tłuszczów w jelitach.
Jest jeszcze jeden powód, dla którego warto jeść surowe warzywa w towarzystwie ugotowanych jajek. Te produkty spożywcze sprawiają, że zwiększeniu ulega absorpcja karotenoidów (beta-karotenu, likopenu, luteiny) - przeciwutleniaczy, które chronią przed rozwojem chorób nowotworowych i schorzeń układu krążenia. Po przekształceniu w witaminę A podnoszą odporność. Wpływu jajek na wzrost poziom karotenoidów w organizmie dowiedli badacze z Purdue University.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze